Veslanje od Pirana do Benetk na tradicionalen način

Veslanje od Pirana do Benetk na tradicionalen način

Val223

Veslaška skupina »Voga Veneta Piran« je od 15. do 19. avgusta 2017 na dveh caorlinah in sandolu preveslala okrog 150 km.

Veslaška skupina, ustanovljena pri Skupnosti Italijanov »Giuseppe Tartini« v Piranu, ki je svoje relativno kratke izkušnje z veslanjem na tradicionalen beneški način potrdila z uspehom na veslaški ženski regati z lesenimi gajetami »Dlan i veslo«, 6. avgusta letos v Betini na Murterju, je že teden pozneje, 15. avgusta ob 6. uri, pred sončnim vzhodom, skupaj z veslačicami iz Benetk iz piranskega mandrača zaveslala čez Tržaški zaliv proti Gradežu in nato po kanalih proti Benetkam.

V skupini poleg vodje, Amalie Petronio, veslamo: Nadia Zigante, Andreja Frelih, Valentina Budak, Dora Kovač, Elettra Vaccari Pečar, Miriam Monica, Romana Kačič, Milka Sinkovič, Gabrijela Dolinšek, Silva Červar, Branka Žerjal in Duška Žitko.

Največjega podviga, ki smo ga na pobudo profesionalnih veslačic veslaškega kluba »Canottieri Giudecca« iz Benetk načrtovale že mesece prej, smo se lotile s premislekom ter odlično logistiko, za katero so poskrbele beneške veslačice, vajene veslanja na dolge relacije, tako v laguni, na regatah kot je vsakoletna »Voga Longa«, ki smo se je letos udeležile tudi tri veslačice iz Pirana, kot tudi po plovnih evropskih rekah. …

Več si lahko preberete v 223. št. revije Val navtika.