VERONIKA MACAROL NA OPERACIJO KOLENA

VERONIKA MACAROL NA OPERACIJO KOLENA

AVTOR Jakica Jesih

 

 

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), aktualni evropski prvakinji v razredu 470, morata pred odhodom na svetovno prvenstvo na Danskem nekoliko spremeniti načrt treningov. Macarolova je namreč med nedavno zaključno regato svetovnega pokala v Franciji izvedela, da so bolečine v kolenu resnejše, kot je sprva kazalo, in da jo čaka operacija.

Bolečine v kolenu so se Macarolovi začele že v začetku leta. Sledil je pregled, nedavni izvid magnetne resonance pa je pokazal rupturo medialnega meniskusa. Macarolovi so strokovnjaki svetovali takojšnjo operacijo, ki ji bo sledil mesec rehabilitacije.

Veronika Macarol: “Poškodba kolena je na isti nogi kot sem imela lani poškodbo stegna. Do poškodbe je prišlo zaradi preobremenitve kolena na jadrnici. Operiral me bo dr. Ambrožič, ki mi je povedal, da bom lahko štiri tedne po operaciji že ponovno stopila na jadrnico.”

Jadralki sta sicer julija načrtovali mesec priprav na Danskem, na prizorišču prihajajočega svetovnega prvenstva, kjer se bodo za države že delile tudi prve olimpijske norme. Glede na okoliščine bosta morali trening vsaj delno odpovedati, Tina Mrak pa bo stik z jadrnico v tem času ohranjala v slovenskem morju na treningu z jadralko Valentino Baruco.

Veronika Macarol: “Po posvetu z zdravnikom in z ekipo smo se odločili, da grem takoj na operacijo. Odločili smo se zelo na hitro, ker bo svetovno prvenstvo v Aarhusu že čez mesec in pol, z namenom, da se čimprej rehabilitiram. Motivacija je zelo visoka in dosti lažje bo jadrati in dati v regati vse od sebe brez razmišljanja o poškodbi. Takoj po operaciji mi bo z rehabilitacijo pomagala fizioterapevtka Mirjam Ivančič. Potrudila se bom, da se bom čimprej rehabilitirala, da bom lahko čimprej začela s treningi in prišla na svetovno prvenstvo dobro pripravljena. Dobro je, da bo Tina lahko nadeljevala s treningi na jadrnici. Čeprav takoj po operaciji ne bom mogla jadrati, se bom med Tininim treningom pridružila trenerju Tomažu Čopiju na gumenjaku. Se bom mogoče kaj naučila še z druge perspektive!” 

Tina Mrak: “Novica o taki resnosti poškodbe ter da bi bilo preveč tvegano z operacijo čakati na konec prvenstva v Aarhusu nas je kar malo šokirala. Zelo na hitro smo morali sprejeti to odločitev, a žal so tudi poškodbe, čeprav neprijetne, del športa. Verjamem, da bomo kot vse doslej tudi to situacijo uspešno prebrodili, saj držimo skupaj kot ekipa. Upam, da bo Veronika hitro okrevala in se karseda hitro tudi vrnila v jadrnico. V času rehabilitacije bo kot kaže prišlo do sprememb priprav na svetovno prvenstvo, verjetno bova spustili načrtovane treninge v juliju na Danskem. Jaz bom medtem opravila nekaj treningov na morju z Valentino Baruco, ki tudi jadra v 470, saj je nujno, da ohranjam stik z jadrnico, da zadržim občutke, da bodo po Veronikini vrnitvi priprave na svetovno prvenstvo lažje.”