Vene 17 Båt

Vene 17 Båt

Val217

Helsinki International Boat Show

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Vene 17 Båt, navtična razstava v Helsinkih, je največji navtični dogodek v severni Evropi. Dogodek je doživel že svojo 48. ponovitev v organizaciji Messukeskusa Helsinki. Da so temperature na severu Evrope v zimskem času tako nizke, da razstava ne more potekati na prostem, je le golo dejstvo. Organizatorji se tako potrudijo in ogrejejo sedem mogočnih hal, v katerih lahko vidimo celotno ponudbo motornih plovil do 50 čevljev v severni Evropi. Največja predstavnica med motornimi plovili je bila popolnoma nova finska predstavnica nord star 47.

Po največji svetovni razstavi bi tokrat težko rekli, da pričakujemo nekaj novega, saj je Boot v Düsseldorfu prikazal skoraj vse novosti za prihajajočo navtično sezono. No, pa smo se le malo ušteli in našli kar pet novosti. Sicer manjša plovila so namenjena predvsem finskemu oziroma skandinavskemu trgu. Ponudba plovil je v dolžini do 9 m na tej razstavi zelo pestra in razdeljena na aluminijasta, stekloplastična plovila oziroma kot kombinacija obeh materialov. Prav slednja so v zadnjem času vse bolj priljubljena in imajo na severu Evrope zelo velik uspeh.

Čeprav niso bila vsa plovila prvič predstavljena, lahko med novosti letošnjega leta štejemo pester nabor: AMT, Aquador, Barchetta, Bella, Buster, Finnmaster, Flipper, Grandezza, Marsund, Nord Star, Sargo, Silver, Suvi, Särki, Targa, Willy je in XO, če omenimo le nekatere.

Vene 17 Båt v številkah:

–           10-dnevni dogodek;

–           48. ponovitev;

–           71.000 obiskovalcev;

–           390 razstavljavcev;

–           532 plovil;

–           25.000 m2 ogrevanih površin;

–           500 različnih programskih dogodkov.

Več si lahko preberete v 217. št. revije Val navtika.