Vendée Globe Challenge 2008/09

Vendée Globe Challenge 2008/09

Val 135

Soloregata okoli sveta

AVTOR Kristian Hajnšek
FOTO Vendee Globe

Vendée Globe Challenge je soloregata okoli sveta, ki je svoj kultni status dosegla z navidezno preprostostjo. Ena jadrnica, en jadralec; sam okoli sveta brez ustavljanja in zunanje pomoči. Tudi v svoji šesti izdaji regata sledi svojim idealom, mi pa se z njo spoznajmo malce drugače. Namesto običajnega besedila bomo poizkusili najti najzanimivejša vprašanja in odgovore o regati, ki v svetu obrabljenih in prevečkrat uporabljenih superlativov dejansko predstavlja vrh oceanskega jadranja.

Kaj je Vendée Globe Challenge? Vendee Globe Challenge je soloregata s štartom in ciljem v francoskem mestecu Les Sables d´Olonne, nekje na sredini Biskajskega zaliva. Tekmovalci se spustijo skozi Atlantik, prečkajo ekvator, se izognejo bonacam pod vplivom anticiklona Sv. Helene in zaplujejo globoko proti jugu. Ko nekje ob 40° južne širine ugledajo prve albatrose, obrnejo premce proti vzhodu, na svoji levi pustijo rt Dobrega upanja (Afrika), rt Leeuwin (Avstralija) in rt Horn (J. Amerika). Temu sledi naporen in taktično zahteven vzpon iz južnega Atlantika, vse dokler nekje po treh mesecih jadranja ne dosežejo cilja, kjer jih pričaka več stotisočglava množica. Regata poteka neprekinjeno. Tekmovalec se v primeru tehničnih težav lahko ustavi, vendar ne sme prejeti nikakršne zunanje pomoči.

Kaj pomeni “brez zunanje pomoči”? Med regato tekmovalci ne smejo prejeti nikakršne fizične pomoči s strani drugih, bodisi v materialu bodisi v uslugah. Leta 1990 je Mike Plant zaplul v zaliv na otočju Kerguellen, da bi v zavetrju preveril jambor, se zasidral v zalivu, vendar je sidro pod močnimi sunki vetra popustilo in jadrnica se je znašla na skalah. Osebje raziskovalne postaje mu je pomagalo rešiti jadrnico s čeri, vendar je to pomenilo takojšnjo diskvalifikacijo. Kljub temu pa lahko tekmovalci prosijo za nasvet svojo tehnično ekipo, ki poizkusi z enakimi sredstvi rešiti nastali tehnični problem in po satelitskem telefonu z nasveti oziroma rešitvami vodi svojega tekmovalca. Ko je Yves Parlier hotel zlepiti svoj, v tri kose zlomljen jambor, je njegova tehnična ekipa poizkusila izpeljati enak postopek z enako količino lepila, saj si popravnega izpita niso mogli privoščiti.

Kaj pa prvi Vendée Globe Challenge? V drugi polovici osemdesetih je bila etapna regata Around Alone trdno v sedlu. Jadralcem je ostala na voljo samo še ena neosvojena pot, soloneprekinjena regata okoli sveta. Takšna regata bi zmanjšala stroške, ki so bili zaradi etapnih postankov visoki, hkrati pa bi človeka postavila pred izjemen človeški in tehnološki izziv. Trmoglavi Philippe Jeantot je kljub vsem preprekam uspel zbrati dovolj sponzorjev in tako je leta 1989 napočil čas za prvo regato Vendée Globe Challenge. Na prvi regati leta 1989 je nastopilo 13 tekmovalcev v spremstvu prave armade spremljevalnih ladjic, na katerih so sorodniki in prijatelji še zadnjič zaželeli svojim najdražjim srečno pot. Ko so tekmovalci izginili za obzorjem, je bilo pristanišče nenavadno tiho, saj so ljudje še pomnili regato The Golden Globe, kjer se je od devetih tekmovalcev vrnil samo eden. Vsem se je postavljalo isto vprašanje »… koga smo videli zadnjič?« Kljub črnim mislim je štiri mesece pozneje 10 tekmovalcev prečkalo ciljno črto. Trije niso bili uvrščeni, saj so prejeli zunanjo pomoč, še trije pa so odstopili zaradi prevelikih poškodb jadrnice. Zmagovalec je postal Titouan Lamazou z jadrnico Ecureuil d´Aquitaine II, ki je preplul svet v 109 dneh. Za petami mu je sledil Loick Peyron (110 dni), ki je iz mrzlih voda južnega Atlantika rešil sotekmovalca Philippa Poupona, čigar jadrnica Fleury Michon se je prevrnila. Tretje mesto je osvojil Jean Luc Van Den Heede (112 dni), četrto pa organizator Philippe Jeantot (113 dni).