Velog d.o.o.

Velog d.o.o.

Val 137

Predstavitev podjetja

AVTOR Mitja Zupan
FOTO Mitja Zupan

Podjetje Velog d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1990, v takratnih viharnih inflacijskih časih. Trgovsko podjetje je kmalu po razpadu nekdanjega jugoslovanskega trga spremenilo svoje prodajne usmeritve in se skoraj izključno usmerilo na področje prodaje akumulatorjev. Povezovalo se je izključno z najpomembnejšimi izdelovalci akumulatorjev v svetu ter si zagotovilo ekskluzivne pogodbe o zastopanju in distribuciji akumulatorjev v Sloveniji.

Skozi njihov razvoj je bilo najpomembnejše področje prodaja štarter akumulatorjev. Odločitev za zastopstvo ameriške skupine EXIDE se je izkazala za pravo, saj je omenjena skupina ena od dveh največjih izdelovalcev štarter akumulatorjev v svetu. V okviru izdelave Exide, ki sicer ponuja celo vrsto blagovnih znamk, je podjetje VELOG izbralo blagovno znamko FULMEN. Ta blagovna znamka je bila ena od najbolj uveljavljenih zlasti na francoskem trgu, saj se še vedno akumulatorji Fulmen vgrajujejo v prvi vgradnji avtomobilov Renault, Peugeot in Citroën.

V tistem času so v Sloveniji absolutno prevladovali le domači izdelovalci akumulatorjev, zato je bil prodor z akumulatorji Fulmen sorazmerno težak, vendar sčasoma uspešen. Poleg številnih servisov in trgovin z avtomobilskimi deli, so akumulatorji Fulmen še vedno prisotni v slovenskih trgovskih mrežah vseh treh francoskih izdelovalcev avtomobilov. Zasnovali so tudi široko servisno mrežo po vsej Sloveniji, kar daje uporabnikom večje zaupanje.

S partnerstvom Exide je podjetje Velog povezano tudi pri prodaji trakcijskih akumulatorjev za viličarje. Poleg prodaje na prostem trgu je eden od najpomembnejših kupcev trakcijskih akumulatorjev Exide v Sloveniji Jungheinrich Slovenija, ki je velikan na področju viličarjev.

Področje stacionarnih akumulatorjev, torej akumulatorjev, ki so namenjeni v glavnem za sisteme neprekinjenega napajanja, Velog pokriva z akumulatorji ENERSYS. Enersys je prav tako ameriška skupina za izdelavo industrijskih akumulatorjev in sodi v sam svetovni vrh. Ponudba stacionarnih akumulatorjev je v izredno širokem spektru, in sicer od 2 do 12 V, od 1,3 do 3.000 Ah. Poleg elektrarn sodita med najpomembnejše kupce Telekom Slovenije in Slovenske železnice, razna ministrstva itd. Seveda so omenjeni akumulatorji namenjeni tudi manjšim UPS ter sistemom na področju varovanja, zaščite in alarmiranja.

Začetna usmeritev na področje štarter akumulatorjev, ki je bila omejena zlasti z avtomobilskim trgom, se je hitro pokazala kot nezadostna, saj obstaja še cel niz porabnikov, ki pa zahtevajo akumulatorje s povsem specifičnimi lastnostmi. Eden od teh trgov je prav gotovo navtika, kjer je navaden štarter akumulator le redko primeren za uporabo. Tu je podjetje Velog skozi raziskave ponudilo zlasti novejše tehnologije akumulatorjev, kot so AGM in GEL. Še vedno pa njihova ponudba za navtiko temelji na cikličnih ali vsaj polcikličnih (semi traction) akumulatorjih.

Poleg omenjenih področij je prav tako pomembna prisotnost tudi na trgih akumulatorjev za: solarne sisteme, dvižne ploščadi, delovne stroje, avdioopremo v avtu, »off road«, starodobnike in še bi lahko naštevali.