Velikonočni jadralski praznik

Velikonočni jadralski praznik

Val 239
AVTOR JZS
FOTO Jana Pines in Dragan Sinožič

Velikonočni prazniki so čas, ko morje pred Izolo in Bernardinom preplavi nešteto belih jader. Za veličasten prizor sta zaslužna Jadralni klub Burja in Jadralni klub Pirat, saj že tri desetletja organizirata Izola Spring Cup in Velikonočno regato, na katerih se je letos skupaj pomerilo skoraj 700 tekmovalcev iz 15 držav.

 Na 27. Sailing Point Velikonočni regati je sodelovalo 449 jadralcev iz štirinajstih držav. Po sedmih plovih od predvidenih devet je Lisa Vucetti (ITA) slavila v Portorožu v razredu Optimist. Na drugo mesto se je uvrstil Luka Zabukovec (JK Jadro Koper), na tretje pa Toni Messeritsch (AUT). Pokal za najboljši klub je tudi letos šel v roke JK Jadro Koper.

V nedeljo so jadralci na morje krenili šele proti poldnevu in v finalni seriji opravili še po dva plova za vsako skupino. Ob zaključku tekmovalnega dne je podelitvi pokalov sledilo žrebanje glavnih nagrad, jadrnice optimist in jadra One Sails. Tako gostje, ki so se na dvorišču pred jadralnim centrom mudili v vlogi tekmovalcev ali njihovih spremljevalcev, kot tudi organizator JK Pirat so bili izredno zadovoljni s potekom prireditve. V 27 letih je tako regata postala ena najpomembnejših v Evropi, za mnoge pa tudi izbirna za vstop v reprezentančne vrste. Predsednik kluba Marjan Matevljič je ob tej priložnosti povedal: »Z izvedbo regate sem seveda zelo zadovoljen …

Še več podrobnosti o regati in dogodku si lahko preberete v majski številki revije Val navtika.