Velikonočna regata 2015

Velikonočna regata 2015

Konec tedna, med 3. in 5. aprilom 2015, bo Jadralni klub Pirat iz Portoroža gostil že 23. Velikonočno regato za razred optimist. Gre za najpomembnejšo regato za optimiste v tem delu Evrope ter za najštevilčnejšo regato v Sloveniji, na kateri ponovno pričakujejo skoraj 500 udeležencev iz Slovenije in tujine, kar bo zagotovo pripomoglo tudi k še živahnejšemu turističemu utripu Portoroža.

V 23-ih letih se je portoroška Velikonočna regata uveljavila kot najpomembnejša regata za razred optimist v tem delu Evrope in kot ena od treh najpomembnejših v Evropi, že vrsto let pa slovi tudi kot najštevilčnejša regata v Sloveniji. Vsako leto se je udeleži veliko število mladih tekmovalcev v starosti od 7 do 15 let. Do danes je prijavljenih 447 jadralcev, pričakujejo pa jih med 460 in 470 iz enajstih držav. Največ jih prihaja iz Nemčije in Avstrije, saj za ti dve državi Velikonočna regata predstavlja izbirno regato za izbor reprezentance. Jadralci prihajajo tudi iz sosednjih Italije, Hrvaške in Madžarske, pa iz Slovaške, Češke, Turčije, Malte ter drugih držav. Ker šteje tudi kot izbirna regata za slovensko reprezentanco, je dogajanje na morju vedno napeto in zanimivo.
Jadralci, njihovi starši in trenerji se že od preteklega konca tedna zbirajo v Portorožu, saj so v večini evropskih držav v tem času velikonočne počitnice. V teh dneh mladi jadralci pridno trenirajo in se privajajo na razmere v Piranskem zalivu, zato lahko na vodi vidimo že preko 150 malih optimistov.
Jadralni klub Pirat bo mladim jadralcem za popestritev regatnih dni tudi letos po vrnitvi na obalo pripravil spremljajoče dejavnosti – v petek in soboto jih čakata zakuski, zabava z risanjem in ustvarjanjem v šotoru, pa tudi vsako leto najtežje pričakovano sobotno nagradno žrebanje zanimivih in predvsem uporabnih nagrad. Tudi letos je glavna nagrada jadrnica optimist proizvajalca Devoti, poleg te pa na mlade jadralce čaka še cela vrsta drugih dragocenih nagrad, od jader, jamborov, različne jadralske opreme in podobnega.
Člani JK Pirat so počaščeni, da jih bo letos prvič obiskala Carla Stanley, podpredsednica IODE (International Optimist Dinghy Association), mednarodne zveze razreda optimist, ki si želi doživeti našo regato iz prve roke. Pričakujejo jo v petek zvečer, ostala pa naj bi do konca regate v nedeljo.
V celotno organizacijo tako številčne regate, katere priprava se začne že nekaj mesecev prej, je vključenih okrog 50 prizadevnih članov JK Pirat. V treh dneh regate poskrbijo za nemoten potek dogajanja v zadovoljstvo jadralcev in njihovih staršev, trenerjev ter ostalih spremljevalcev.
Velikonočna regata je velik zalogaj za portoroški jadralni klub, zato jim pomoč vsako leto ponudijo tudi sponzorji. Glavni sponzor letošnje Velikonočne regate je Zhik, ostali sponzorji pa Občina Piran, Hoteli Bernardin, Krajevna skupnost Portorož,  Turistično združenje Portorož, Sailing Point, One Sails Slovenia, Fonda, Interexpo, Devoti sailing, Rooster, Bulb, Sandiline, Vigrad, Skiper, OMV in Bigg-r.
Velikonočna regata pa ni le pomemben športni dogodek, temveč v prazničnih velikonočnih dneh predstavlja tudi prijetno turistično popestritev dogajanja v Portorožu, turističnim delavcem, ki skoraj 500 mladim, njihovim staršem in trenerjem nudijo namestitev in gostinske usluge, pa tudi lep začetek nove sezone.
»Lepo vabljeni, da prihodnji konec tedna preživite z nami,« prijazno vabijo predsednik JK Pirat Peter Polič in njegova ekipa.

 Velikonocna_jk pirat_3_jesih