Veliki koralni greben

Veliki koralni greben

Val 163
AVTOR Jasna Tuta
FOTO Jasna Tuta in Quicksilver Group

Na fotografijah z Lune izgleda kot bela črta v modrozelenem oceanu. Ko ga gledamo iz letala, se nam zdi kot neskončna svetlikajoča preproga vzdolž obale Queenslanda. Ko ga obiščemo od blizu, se nam skozi potapljaško masko predstavlja kot ena najčudovitejših stvaritev narave.

Veliki koralni greben je živ barvan kalejdoskop z na stotine različnih koral in na tisoče različnih vrst morskih živali, ki skladno živijo v svojem naravnem habitatu. Na svetu ni bolj raznolikega ekosistema. To je največja skupina koral na svetu, ki združuje več kot 2.900 posameznih grebenov in okrog 900 otokov. Dolg je preko 2.000 km, njegova površina pa meri 349.000 m2 – večji je kot Italija.

Na tem območju živi okrog 400 različnih tipov mehkih in trdih koral, 4.000 vrst mehkužcev, na tisoče spužev, rakov in iglokožcev. Med njimi plava okrog 1.500 vrst rib vseh barv, oblik in velikosti. Ne smemo pozabiti, da vsako leto greben obiščejo tudi kiti grbavci, ki prihajajo iz mrzlih voda Antarktike, da bi v toplih tropskih vodah imeli mladiče. To so tisti, ki sva jih pred meseci srečala, ko so se vračali nazaj proti jugu.

Podvodni raj

Ker sva svojo jadrnico že predala novim lastnikom, sem se za obisk Velikega koralnega grebena poslužila ene izmed neštetih družb, ki turiste iz Cairnsa in Port Douglasa v severnem Queenslandu vozijo na obisk grebena. Odločila sem se za Quicksilver, ki je največja, najbolj znana in največkrat nagrajena družba. Z avtobusom so nas iz Cairnsa odpeljali do Port Douglasa, kjer smo se vkrcali na hitri katamaran Wavepiercer, na katerem se je trlo turistov, jaz pa sem rajši poklepetala z zaposlenimi, saj imajo po navadi prav zanimive življenjske zgodbe. Eden izmed njih je bil Italijan, ki je kot kapetan prejadral že ves svet in se je sedaj predal potapljanju. Izmenjala sva si naslove, kdove, morda se še kdaj srečava na kakšnem tropskem otoku …

V slabih dveh urah smo se že privezali na ploščad pri grebenu Agincourt, kjer poteka cela vrsta aktivnosti. Jaz sem seveda takoj skočila v potapljaško obleko in zbežala pod vodo, lahko bi se pa odločila za celo vrsto drugačnih aktivnosti. Za neplavalce imajo celo urejeno podvodno sprehajalno pot, kamor se lahko podaš s posebno čelado na glavi, ki ti omogoča dihanje. Res dobro poskrbijo za vse, od varnosti v vodi do zabave in pogostitve.

Podvodni scenarij je neverjeten. Pravijo, da so barve veliko bolj blede, kot so nekoč bile, a meni se je vseeno zdelo, da plavam v raju. Fotografije verjetno povedo več kot besede …

Tako mi je bilo všeč, da sem kmalu po povratku domov rezervirala petdnevni potapljaški izlet. Prijatelji so mi povedali za možnost, da se pridružiš izletu kot prostovoljec. Zaposlenim sem tako pomagala pri delu s turisti, v zameno pa dobila hrano, bivanje in potope. V petih dneh sem opravila 16 potopov in verjemite mi: še zdaleč mi ni bilo dovolj! Toliko bi lahko napisala o tistih dneh, a podala vam bom le nekaj utrinkov o najzanimivejših živalih.