Velike pomorske bitke – U-852

Velike pomorske bitke – U-852

AVTOR Igor Antič
FOTO arhiv Igor Antič

Za to oznako nemške podmornice se skriva zgodba o dilemah, nerazumljivih odločitvah in ukrepih, sporni obsodbi in nasprotujočih si ocenah. Z zgodbo so tesno povezana tudi razmišljanja o etiki vojskovanja, ki niso značilna samo za dogodke v zvezi z U-852, ampak tudi za vrsto drugih podobnih primerov, zaradi katerih se odpirajo vprašanja o tenki črti, ki v vojni loči opravičljivo »operativno nujnost« nekega dejanja od kazenske odgovornosti zanj.

Poglejmo najprej dejstva: 28-letni Heinz-Wilhelm Eck je kot poveljnik podmornice U-852, velikega, a pri potapljanju počasnega plovila tipa IX D2 med plovbo proti Indijskemu oceanu 13. marca 1944, približno 700 milj južno od Freetowna opazil grško tovorno ladjo Peleus (6659 BRT) s 35-člansko posadko, ki je v britanskem najemu plula iz Freetowna proti ustju River Plate. V prvem mraku je iz kratke razdalje izstrelil dva torpeda, ki sta zadela. Ladja se je prelomila in v treh minutah izginila v morske globine. Koliko mornarjev se je rešilo, ne vemo zanesljivo, a najverjetneje približno polovica.

Poveljnik podmornice je počasi plul med ostanki ladje in naletel na splav s štirimi preživelimi. Med njimi je bil tretji častnik Peleusa, Agis Kephalas, in Eck ga je zaslišal. Izvedel je za ime potopljene ladje in da za njo pluje še ena podobna tovorna ladja. Častnika je nato spet odložil na splav. Eck se je zdaj znašel pred težkim vprašanjem, kaj storiti. Območje razbitin ladje bi zavezniška izvidniška letala zlahka odkrila…

Če vas zanima kaj je Eck storil boste lahko prebrali v junijski, tiskani številki revije Val navtika.