Velike pomorske bitke – Lov na bojno ladjo Tirpitz

Velike pomorske bitke – Lov na bojno ladjo Tirpitz

AVTOR Igor Antič
FOTO foto arhiv IA

Zgodba o zagrizenih poskusih Britancev, da bi med drugo svetovno vojno uničili veliko nemško bojno ladjo Tirpitz, je mogoče manj znana, a je šlo za dramatično in strateško pomembno akcijo, ki je trajala kar štiri leta in se je končala s potopitvijo nemške ladje visoko na norveškem severu.

Tirpitzje bila sestrska ladja bolj znane bojne ladje Bismarck. Graditi so jo začeli oktobra 1936 v Wilhelmshavnu, jo splovili leta 1939, redno službo pa je začela opravljati februarja 1941. Tirpitzje bila res prava “zver”, za katero jo je označil Winston Churchill: dolga je bila 251 metrov, široka 36 metrov, njen ugrez pa je znašal skoraj 10 metrov. Spodrivala je 53.500 ton vode, njene turbine z maksimalno močjo več kot 163.000 konjev so poganjale tri propelerje in ladji omogočale največjo hitrost 30,8 vozla. Glavno oborožitev je sestavljalo osem topov kalibra 380 mm v štirih dvojnih stolpih, ki jo je dopolnjevalo še 12 topov kalibra 150 mm ter skoraj 60 protiletalskih topov različnih kalibrov. Zanimivo je, da so na krov ladje namestili tudi osem torpednih cevi kalibra 53,3 cm v dveh skupinah; njena sestra Bismarcktakšne oborožitve ni imela.

Nemško vodstvo je ladji za operativno območje v osnovi namenilo severni Atlantik, kjer naj bi napadala zavezniške konvoje. A ko so Britanci maja 1941 potopili Bismarckin se je Hitler vse bolj bal britanskega napada na Norveško, ki bi ogrozil za Nemčijo življenjsko pomemben prevoz železove rude iz Švedske v Narvik, so jo poslali v norveške vode. Skrita v tamkajšnjih fjordih naj bi predstavljala nenehno grožnjo, ki bi vezala močne britanske pomorske sile, od tam naj bi napadala zavezniške konvoje, ki so s pomočjo Rusov pluli v Murmansk, in bila naj bi steber obrambe pred zavezniško invazijo Norveške.

Januarja 1942 je Tirpitzodplula iz nemških voda proti Norveški in se domov ni nikoli več vrnila. Marca istega leta je prvič izplula v napad na konvoje, a operacijo so Nemci prekinili, ko so izvedeli, da je v pripravljenosti skupina težkih britanskih vojnih ladij. Julija se je odpravila na podobno akcijo, toda britanska izvidniška letala so jo že zgodaj odkrila. Konvoj se je razpršil, nemške ladje pa so se vrnile. Zadnja akcija Tirpitzaje bil napad na britansko vremensko postajo na Spitzbergih in na tamkajšnja skladišča nafte in opreme v začetku septembra 1943. Ladja ni dosegla kakšnega posebnega uspeha. Potem ko so Britanci konec decembra 1943 potopili oklepnico Scharnhorst, se je bojna dejavnost Tirpitzakončala. Ta silna ladja ni na sovražnikova plovila nikoli sprožila niti enega strela in odslej se je le skrivala po fjordih…

Več si lahko preberete v št. 231 revije Val navtika