Velike pomorske bitke – Kraljici v uniformi

Velike pomorske bitke – Kraljici v uniformi

AVTOR Igor Antič

Dve kraljici sta v drugi svetovni vojni odložili razkošna oblačila in si nadeli sivo uniformo, da bi služili zaveznikom v boju proti osnim silam. To sta bili britanski čezoceanski potniški ladji Queen Mary in Queen Elisabeth. Prvo so dogradili maja leta 1936, drugo pa po začetku vojne, novembra 1939. Queen Mary je s tonažo 81.237 BRT lahko sprejela največ 2139 potnikov, Queen Elisabeth pa s tonažo 83.673 BRT 2283 potnikov. Obe sta na severnoatlantski progi med Southamptonom in Cherbourgom ter New Yorkom pluli za britansko družbo Cunard.

Dva dneva pred začetkom druge svetovne vojne je Queen Mary z rekordnim številom potnikov (2332) odrinila na zadnjo »civilno« potovanje proti Ameriki in se 4. septembra 1939 usidrala v New Yorku. Tako je bila na varnem. Popolnoma nova Queen Elisabeth se je proti Ameriki odpravila precej pozneje, v začetku marca leta 1940, saj jo je bilo treba šele pripraviti na prvo plovbo. Zaradi nemških podmornic je Atlantik preplula z veliko hitrostjo 26 vozlov in nenehno v cikcaku. V newyorškem pristanišču se je usidrala ob drugih dveh znamenitih oceanskih ladjah, Queen Mary in francoski Normandie.

Zdaj se je za angleški ladji začela zaresna vojaška služba. Queen Mary je 20. marca 1940 odplula v Sidney, kjer so jo opremili za transport vojakov in njihove opreme, Queen Elisabeth pa so od novembra 1940 do februarja 1941 ustrezno preurejali v Singapurju in jo dodatno premazali s sivo barvo ter nanjo namestili protiletalske topove. Že prvi korak v pretvorbi ni bil brez zapletov. Tako se je vnel spor, s kakšnim odtenkom naj prebarvajo Queen Mary. Strokovnjaki za kamuflažo so se zavzemali za modro-zelen in z lisami obogaten premaz …

Več si lahko preberete v aprilski številki revije Val navtika 238.