Velik jubilej Burze Nautike

Velik jubilej Burze Nautike

Ne glede na to, da gre za svojevrstno konkurenco, z veseljem sporočamo, da je v maju izšla 200. številka revija Burza Nautike. Dragi kolegi, čestitamo vam ob vašem velikem jubileju! Upamo, da bomo tudi v bodoče spodbujali eni druge k boljšemu delovanju v korist naših bralcev.

Vsi novinarji, ki delamo v navtičnem svetu, se dobro zavedamo, da je obstanek v tem poslu težak, še posebno za popolnoma neodvisno založbeno hišo kot je Burza Nautike.

 Ko se je v začetku novembra leta 2001 pojavila na prodajnih mestih prva številka tega mesečnika, takrat še pod imenom Nova Burza Nautike, si nihče ni upal niti pomisliti, da se bo ta majhna redakcija razvila v najbolj iskan hrvaški navtični mesečnik. Bralci so zelo hitro spoznali kakovost člankov o ladijski elektroniki, ki so nastajali izpod peresa tedanjega lastnika in glavnega urednika Marka Cvitanića. V čtivu so lahko bralci prebirali številne teme iz navtičnega področja, o katerih so pisali mnogi eminentni strokovnjaki s svojega področja.

 Iz leta v leto, skoraj že polnoletna, Burza Nautike izhaja vsak mesec. V vsem tem času smo skupaj prebrodili čas meteorskega vzpona nautike, preživeli veliko ekonomsko krizo leta 2008 in spremljali vzpone mladih zvezd ter padce pomembnih velikanov. V času skoraj osemnajstih let je bilo preko njihovega oglasnika kupljenih na tisoče plovil, motorjev in kosov opreme. Objavili so tisoč testov plovil vseh vrst, opisali pa skoraj vse ladijske in zunajkrmne motorje, ki trenutno plujejo po Jadranu. S številnimi testi so prikazali delovanje navtičnih proizvodov, ki so namenjeni čiščenju, zaščiti in varnosti navtične opreme.

 V vsem tem obdobju so prejeli številna pomembna priznanja. Iz lastnih izkušenj vemo, da priznanja poleg velike časti predstavljajo tudi ogromno odgovornost, saj je potrebno zaupanje bralcev pridobiti tudi v času, ki šele prihaja.

 Da bi svoje bralce ob tej posebni priložnosti nekoliko presenetili, so izdali številko v rahlo spremenjeni obliki. Vsebinsko gledano ni spremembe, grafična podoba pa je malenkostno preoblikovana tako, da ne bi “prestrašila” starih bralcev, ki ne marajo sprememb.

 Pravijo, da je prvih 200 najtežjih, sedaj so za Burzo Nautike. Ob tej priložnosti naši prijateljski konkurenci želimo še veliko nadaljnjih uspehov in lepih skupnih trenutkov na morju. Dragi prijatelji, za naslednjih 200 številk vam želimo dobro morje, prijetne vetrove in plovbo, nekoliko mirnejšo od dosedanje!