Vasilij Žbogar združuje jadranje pod slovensko zastavo za Zlati pokal SSL

Vasilij Žbogar združuje jadranje pod slovensko zastavo za Zlati pokal SSL

AVTOR Eldina Domazet
FOTO Uroš Kekuš Kleva

S predstavitvijo ekipe in treningom so se danes Portorožu začele priprave na boj za zlati pokal v jadranju, ki bo na sporedu maja in junija 2022 v Švici.

Svet Zlatega pokala SSL je Vasilija Žbogarja imenoval za vodjo slovenske ekipe že med prvo dvajseterico izbranih iz vsega sveta, ko so v Olimpijskem muzeju v Lozani predstavili ta povsem nov koncept, ki bo po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu določilo najboljšo jadralno nacijo na svetu. Zlati pokal SSL so danes predstavili v Jadralnem centru v Portorožu, kjer domuje tudi Jadralna zveza Slovenije, tako sta dobrodošlico novemu slovenskemu projektu izkazala Samo Lozej, predsednik Jadralne zveze Slovenije in Matjaž Ukmar, direktor Športnega in mladinskega centra Piran.

»Ta pokal bo lepa priložnost, da jadranje predstavimo širši publiki in okrog slovenske državne zastave zgradimo močno ekipo. Res je, da je Slovenija majhna država, toda v jadranju je zelo uspešna. Imamo medalje z olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev, prvake v dvobojevanju, uspešne jadralne projekte, navdušene jadralce, izjemne strokovnjake, vremenoslovce, vrhunske oblikovalce in graditelje jadrnic. V ekipo želimo povezati vse najboljše, kar premoremo v Sloveniji, da bomo tako uspešno predstavili našo državo,« je povedal Vasilij Žbogar.

Ključna zamisel projekta je, da v ospredje postavljajo jadralca, ne jadrnice. Vse jadrnice razreda SSL47 bodo enake, vse posadke bodo enajstčlanske in vse države bodo imele enako število treningov, zato bodo o rezultatu odločali jadralci in ne tehnologija.

»Danes odpiramo novo poglavje v slovenskem jadranju. Projekt temelji na olimpijskem duhu in daje prednost športnikom pred tehnologijo, tako imamo tudi mi, kot manjša jadralska nacija, velike možnosti. Tudi če nimamo velikih budgetov, smo v enakem položaju z ostalimi,« je poudaril direktor projekta Julijan Višnjevec.

SSL47 bo predelana različica RC44

Izbrana enotipna jadrnica SSL47 je karbonska, dolga 47-čevljev, gre pa za predelano, nam že dobro poznano jadrnico RC44, ki jo je razvil prav slovenski navtični oblikovalec Andrej Justin skupaj z Russellom Couttsom. Glede dokončne izvedbe nove jadrnice je Justin, ki je nad projektom navdušen, že v stiku z organizatorji iz Švice, slovenski posadki pa se je danes pridružil tudi na treningu. »Ideja je odlična. Organizatorju je najbolj pomembno, da so vse jadrnice enake. Tu ne gre za bitko tehnologije, temveč za to, da bi imele vse ekipe enake možnosti. Kot je žoga v nogometu za vse ekipe enaka, bo obvladati to jadrnico enako zahtevno za vse. Gre za nekaj poenostavitev, odstranjen bo pogonski sklop in tudi inštrumentov naj ne bi bilo na jadrnici, kar pa bo še dodatno izenačilo tiste jadralce, ki imajo veliko izkušenj in tiste, ki jih nimajo. Tudi jadra bodo enaka in jadrnice se bodo vsakič pred regatami žrebale,« je podelil nekatere podrobnosti in dodal, da bi ta projekt resnično in dobesedno lahko združil vse talente, ki jih v Sloveniji v jadranju imamo.

SSL lestvica bo osnova za določanje polovice članov posadk in rangiranje držav v koledarju prvenstva.

Organizatorji so že leta 2013 začeli graditi globalno SSL lestvico, ki danes upošteva več kot 100.000 športnikov, ki tekmujejo na več kot 15.000 regatah v več kot 80 razredih. Najboljših 56 držav po SSL lestvici izmed članic svetovne jadralske organizacije World Sailing vstopa v kvalifikacije. Svetovna jadralska organizacija World Sailing je projektu zlatega pokala SSL podelila status posebnega dogodka, enako, kot ga imajo Pokal Amerike ali čezoceanska dirka Ocean Race.

Glede sestave ekipe so pravila povsem jasno določena in so za vse države enaka. Vsaka ekipa bo uradno štela 11 članov: vodjo, ali v nogometnem žargonu kapetana, je imenoval Svet Zlatega pokala SSL in to je postal Vasilij Žbogar, od preostalih 10 članov jih bo pet določenih na podlagi lestvice SSL, pet pa jih izbere vodja. Skladno s terminskim načrtom, ki ima več faz, sta bila kot najboljša med krmarja po SSL lestvici doslej v ekipo že povabljena Tina Mrak in Igor Lah, po izbiri vodje Peter Podunavac, Tomaž Čopi in Mitja Margon, a pot do dokončnega oblikovanja posadke januarja prihodnje leto je še dolga, poudarja Vasilij Žbogar.

»Te dni so z zmagoslavjem na portoroški regati pokala 44CUP Igor Lah z jadrnico CEEREF, z drugim mestom pa naši jadralci v posadki NIKA – Tomaž Čopi, Mitja Margon in Iztok Knafelc dokazali, koliko lahko prispevajo s svojimi izkušnjami. S takšno ekipo smo lahko na samem vrhu in to bo tudi naše vodilo. Prvič se bomo imeli možnost pomeriti z Noveozelandci, Avtralci, Italijani – z ekipami, ki tekmujejo v Pokalu Amerike. Zato potrebujemo dobre jadralce. Potrebujemo celotni dve ekipi in še rezerve, tako da sem prerpičan, da bo vsak, ki si bo to želel, dobil priložnost. Moja dolžnost je, da naši ekipi poskusim omogočiti čim boljše pogoje, da se bodo čim bolje pripravili in da bom to ekipo lahko popeljal na zmagovalni oder,« je povedal Vasilij Žbogar, ki je k sodelovanju v širšem naboru za oblikovanje posadke povabil vse uspešne slovenske jadralce, tako mlajše kot tudi tiste najbolj izkušene, povabilu pa so se odzvali praktično vsi, kar kaže na pripravljenost celotne slovenske jadralske skupnosti za sodelovanje v borbi za skupni cilj.

Na danes opravljenem prvem treningu, za katerega sta jadrnico Scorpio 44 Krumpak Group posodila Iztok in Žan Krumpak z Mitjo Beltramom v posadki, pa so poleg Vasilija Žbogarja in Tine Mrak za krmilom priložnost dobili še drugi kandidati, kot so Veronika Macarol, Toni Vodišek, Sebastjan Prinčič in Matej Valič.

Odprtje prvenstva, ki bo na sporedu maja in junija 2022, bo v Olimpijskem muzeju v Lozani, kvalifikacijski del tekmovanja bo potekal v Grandsonu na Neuchatelskem jezeru, finalni del pa v Lozani na Ženevskem jezeru. Slovenska ekipa v širši sestavi ima še letos avgusta v načrtu prvi trening na prizorišču v Švici ter prvo  testno regato v oktobru, dokončno pa bo posadka za nastop na Zlatem pokalu SSL oblikovana v začetku prihodnjega leta.

Koledar:

 

2021

  • – 29. avgust, Trening slovenske ekipe, Grandson, Neuchatelsko jezero
  • – 17. oktober, Test Event, Grandson, Neuchatelsko jezero

 

2022

  • maj – 06. junij – kvalifikacijska faza, Neuchatelsko jezero
  • junij – uradna otvoritev, olimpijski muzej, Lozana
  • junij – 25. junij – finalna faza, Ženevsko jezero (četrtfinale, polfinale – 16 ekip)
  • junij – veliki finale, Ženevsko jezero (4 ekipe)

 

Vasilij Žbogar

Vodja slovenske ekipe SSL Gold Cup

Julijan Višnjevec

Direktor projekta

Eldina Domazet

Predstavnica za odnose z javnostmi

Spremljajte nas:

https://www.facebook.com/SSL-Team-Slovenia-103113104948990

https://www.instagram.com/sslteamslovenia/

Za več informacij:

SSL Gold Cup: https://goldcup.starsailors.com

SSL lestvica: https://www.starsailors.com/ranking