Vasilij Žbogar začel z dvema zmagama

Vasilij Žbogar začel z dvema zmagama

Val online

Abu Dhabi, 27. november

V Abu Dhabiju se je s prvimi plovi začel finale svetovnega pokala. Odlično je začel Vasilij Žbogar, ki je v obeh plovih ciljno črto prečkal kot najboljši. Tina Mrak in Veronika Macarol sta po prvem dnevu na 9. mestu.

V Združenih arabskih emiratih se je pričelo zadnje dejanje letošnjega svetovnega pokala v olimpijskih jadralnih razredih. Na finale, ki letos poteka prvič, je bilo povabljenih 20 najboljših jadralcev posameznega jadralnega razreda, med drugimi tudi Slovenci Vasilij Žbogar v razredu Finn in Tina Mrak ter Veronika Macarol v dvosedu 470. Vsi povabljeni jadralci se finala niso udeležili, med drugimi tudi najboljši finnaš letošnje sezone, Giles Scott. Na polju je lahko le do 20 posadk, kar je po uvedbi regate za odličja s po desetimi tekmovalci naslednja velika sprememba, s katero bo mednarodna jadralna zveza poskušala jadranje približati javnosti ter ta vodni šport narediti atraktivnejšega in zanimivejšega.

Danes sta bila izpeljana prva dva plova v šibkih vremenskih pogojih. Vasilij Žbogar je začel odlično in v konkurenci 19. jadralcev razreda Finn dvakrat zmagal in tako prepričljivo zaseda prvo mesto. Drugi je Avstralec Jake Lilley, tretji pa aktualni svetovni podprvak Hrvat Ivan Kljakovič Gašpič. Vasilij je po uspešnem dnevu povedal:”Kar malo sem presenečen nad današnjima prvima mestoma. Začel sem veliko bolje kot sem pričakoval. Pogoji na jadralnem polju so bili kot nalašč za mojo tehniko in težo, s hitrostjo barke sem zelo zadovoljen. Največja težava je bila, da sem v prvem plovu dobil rumeno zastavo, bilo je malce neprijetno, vendar sem kljub temu končal na prvem mestu. Upam, da se bodo dobri pogoji nadaljevali tudi v naslednjih dneh. Poskusil bom obdržati prvo mesto do konca, ampak vem, da bo zelo težko. Danes smo imeli res lepe pogoje za jadranje, veselim se naslednjih nekaj dni.”

     Dekleti v ženskem olimpijskem dvosedu 470, Tina Mrak in Veronika Macarol, sta finale začeli slabše; trenutno med enajstimi posadkami zasedata 9. mesto. V vodstvu sta Kitajki Chen in Gao pred Avstrijkama Vadlau in Ogar ter Američankama Haeger Provancha.