Vasilij Žbogar v Rio de Janeiru

Vasilij Žbogar v Rio de Janeiru

SPOZNAVANJE RAZMER NA OLIMPIJSKEM REGATNEM POLJU JE PRVI CILJ

Rio de Janeiro slabo leto pred olimpijskimi igrami gosti številna testna tekmovanja, tudi jadralska. Jadralci bodo tako olimpijsko regatno polje v zalivu Guanabara preizkusili na predolimpijski regati od 15. do 22. avgusta. V floti razreda finn bo tudi Vasilij Žbogar.

Izolan je zadnji del treningov pred odhodom v Brazilijo opravil v Valenciji. Dnevi na španskem morju so bili zelo dragoceni, saj je zaradi poškodbe in dveh zlomljenih reber izgubil kar pet tednov treningov. “Glede na poškodbo so treningi v Valenciji potekali dobro. Želel sem narediti čim več treningov na vodi, da si vrnem občutek na jadrnici, predvsem pa sem želel videti, koliko me poškodba ovira pri jadranju, a na srečo me ni. Se mi pa pozna pomanjkanje vzdržljivosti, po eni uri treninga sem namreč že zelo utrujen,” je o zadnjih pripravah povedal Žbogar, ki v Rio ne odhaja z visokimi rezultatskimi cilji: “na predolimpijski regati bom jadral s staro jadrnico in staro opremo, saj je nova na poti na Novo Zelandijo, tudi pomanjkanje treningov v obdobju po evropskem prvenstvu se še pozna, tako da moj prvi cilj ni vrhunski rezultat, pač pa spoznavanje razmer na regatnem polju in usklajevanje logistike na obali. To bo za priprave na igre zelo pomembno in temu bom posvetil največ pozornosti.”

V zadnjem obdobju iz Ria prihajajo številne informacije o onesnaženosti vode v zalivu Guanabara. Ker Žbogar ničesar ne želi prepustiti naključju, je poskrbel tudi za preventivo: “Iz Mednarodne jadralske zveze so nam sporočili, da moramo biti zaradi onesnaženosti morja zelo previdni; z zdravnico Petro Zupet sva veliko delala na preventivi, da bi morebitna okužba s kakšno bakterijo čim manj vplivala na moje počutje.”

Jadralce prve regate čakajo v soboto, kakšne pa so dejansko razmere pa lahko preizkušajo že v teh dneh, ko so na programu treningi.