Vasilij Žbogar sebi in Sloveniji prijadral srebro

Vasilij Žbogar sebi in Sloveniji prijadral srebro

Po dveh osvojenih olimpijskih medaljah – srebrni v Pekingu ter bronasti v Atenah v razredu laser, je Vasilij Žbogar včeraj v Riu osvojil še srebrno olimpijsko medaljo v razredu finn.
Zlato je bilo že pred regato za medalje oddano  Britancu Gilesu Scottu, bron pa je na koncu osvojil Američan Caleb Paine. Žbogar je bil odličen vse od prvega tekmovalnega dne. V prvih dveh plovih je bil tretji ter prvi in se v skupnem seštevku povzpel na sam vrh. Po drugem dnevu se je tja povzpel Gilles Scott, Vasilij pa je bil tik za njim. Sledili so dnevi borbe s tekmeci in vetrom, Britanec se je vse bolj oddaljeval, Vasilij pa se je trdno oklepal drugega mesta. V zadnjem dejanju je naš jadralec prvič obrnil na osmem mestu, drugič kot sedmi, nato pa napredoval na šesto mesto, ki ga je zadržal do cilja. Za drugo mesto je sicer moral v desetem plovu doseči najmanj sedmo mesto.

“Ne da se opisati mojega razpoloženja, saj kolajne nisem pričakoval. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, ampak vedel sem, da je dosti tekmovalcev fizično boljših. Sam sem hotel pokazati vse, kar znam, jadrati po svojih močeh in lahko rečem, da sem zadnje jadralsko dejanje in to ne samo olimpijsko, odlično opravil,” so bile prve besede Izolana.

Čestitke Vasiliju in njegovi ekipi za nov zgodovinski uspeh slovenskega jadranja! Danes pa držimo pesti še za Veroniko in Tino, ki sta blizu velikemu metu, ki se mu reče olimpijska medalja.