Varovanje posadke

Varovanje posadke

Val 135

Drobni nasveti

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje: Ali mi prosim lahko kaj poveste, ali obstajajo elektronske naprave za varovanje posadke oziroma potnikov na barkah. S tem mislim predvsem na naprave, ki bi zaznale padec člana posadke v morje, kar se sem in tja še dogaja. Mislim, da to tehnično ni zapletena rešitev, znal bi jo narediti sam, vendar ne vidim smisla, če to že obstaja na trgu.

Odgovor: Sodobna tehnologija pri navigaciji na barkah ni zaobšla tudi tega področja. Različne življenjske razmere so narekovale, da so nekateri naročniki (vojska, reševalne službe in še kdo) kmalu postavili zahteve tudi za segment varovanja posadke. Tehnične rešitve pa izdelovalci prilagodijo tudi za civilni trg oziroma sodobne navtične navdušence. Kljub zapovedim za striktno spoštovanje varnostnih napotkov, se namreč še vedno dogaja, da tu in tam kakšen član posadke ali potnik pade v morje. Če se to zgodi v slabih vremenskih pogojih in nočnem času, se takšni primeri zelo zapletejo, sem in tja se kakšen konča tudi tragično.

Ko sem malo pobrskal v svojem arhivu, sem našel podatke vsaj o dveh takšnih sistemih, ki jih bom podrobneje predstavil v nadaljevanju. Gre za izdelka z blagovno znamko »Raymarine« in »Wavefinder«, delno pa tudi »McMurdo«.