Varni na morju

Varni na morju

Se poleti radi na dopust odpravite s čolnom? Poleg lepih doživetij so na morju vedno prisotni tudi nepredvidljive vremenske razmere in dogodki, ki lahko ogrozijo vašo varnost in varnost vašega plovila. Kaj, če obstanete sredi morja, če ste udeleženi v nesrečo ali pa se vaš čoln poškoduje na poti do marine? Ko ne gre vse po načrtu, vam lahko pomaga zavarovanje čolna.

  1. Zavarovanje čolna je obvezno

Lastniki ali upravljavci plovil, registriranih v Republiki Sloveniji z močjo motorja nad 3,7 kW, morajo imeti obvezno sklenjeno zavarovanje odgovornosti, kot to določa Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu določa. To krije škodo, ki jo lahko z uporabo plovila povzročite tretjim osebam (smrt, telesne poškodbe, prizadeto zdravje).

  1. Kako je s škodo na čolnu?

Potrebno je razločevati med škodo, ki nastane na tujem čolnu in škodo, ki nastane na vašem plovilu.

  • Škoda, ki nastane na vašem plovilu, bo krita, če imate sklenjeno kasko zavarovanje. To lahko sklenete za gliser, čoln, jadrnico ali jahto, če so ta plovila vpisana v ustrezen register in imajo veljavno dovoljenje za plovbo.
  • Škoda na tujem čolnu, za katero ste odgovorni vi, bo krita le, če boste zavarovanje odgovornosti, ki je namenjeno kritju škode, povzročene tretjim osebam, razširili na kritje odgovornosti za škodo, ki jo lahko pri upravljanju vodnega plovila povzročite na stvareh tretjih oseb. Odločite se lahko tudi za razširitev zavarovanja na kritje odgovornosti za škodo, povzročeno potnikom na vašem zavarovanem plovilu.
  1. Kdaj vam na pomoč priskoči Asistenca?

Zavarovanje asistence za vodna plovila vam pomaga, če se vam pokvari čoln in ostanete sredi morja. Asistenca vam priskoči na pomoč na območju Jadranskega morja, v Sloveniji, na Hrvaškem in v severni Italiji. Izbirate lahko med:

  • STANDARD asistenco: vključuje vleko plovila, dostavo rezervnih delov, dostavo goriva, pomoč pri zagonu motorja, pomoč pri reševanju lažje nasedlega plovila, pomoč v primeru zapletene vrvi v propeler, prevoz zavarovancev po morju in informacije o meteoroloških razmerah na območju plovbe.
  • COMFORT asistenco: zagotavlja poleg tega še dodatne storitve, kot so vleka plovila do namembnega kraja, prevoz zavarovancev do namembnega kraja, nastanitev v hotelu in brezplačno letno testiranje plinske napeljave v plovilu (gas check).

Več o zavarovanju čolna si preberite tukaj.