Varčevanje z gorivom

Varčevanje z gorivom

Val 132

Kako varčevati z gorivom na plovilu?

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Pogonsko gorivo motorjev z notranjim izgorevanjem postaja dragocenost. Mogoče se nekateri tega še premalo zavedajo ali pa robantijo le ob dnevih podražitev. Kljub temu pa kupujejo plovila z motorji, katerih moč in uporaba presegata zdrav razum. Ne glede na to, kakšen motor ima kdo na barki, pa mu ni vseeno, koliko goriva ta porabi. Nekaterim je to zgolj tema navtičnih pogovorov, drugim pa resnična želja, kako priti skozi dopust ali opraviti delo na morju s čim manj goriva na enoto časa ali prevožene poti.

V nadaljevanju vam ne bomo odkrili nobenih revolucionarnih novosti ali prijemov, mogoče pa vas bomo spomnili na nekaj, na kar ste do sedaj pozabljali ali pa se vam ni zdelo pomembno. Koliko in kaj boste koristno uporabili, je vaša odločitev. Veseli pa bomo, če boste ugotovili, da je bil vsaj eden od nasvetov koristen.

Dejavnikov, ki vplivajo na porabo goriva, je veliko in so različni, tako po vsebini kakor pomembnosti glede na posamezen tip plovila. Zaradi tega jih nismo razvrstili po pomembnosti, ampak kar tako.

1. Brezhiben motor Motor je v glavnem ključni potrošnik goriva (za generatorje in ogrevanje ga gre bolj malo) in za manjšo porabo je mogoče veliko narediti že na samem motorju.

2. Čisto podvozje in propeler Verjetno najbolj viden razlog za počasnejšo vožnjo in večjo porabo goriva. Prav neverjetno je, kako že manjše alge na trupu ali propelerju upočasnijo hitrost plovbe. Tu bi se morali zgledovati po regatnih jadralcih, ki si pred vsako regato temeljito očistijo podvozje oziroma ga celo spolirajo. Vsaka nečistoča ali že slabo nanesen antifouling vpliva na manjšo hitrost.

3. Ustrezen propeler

4. Izbira ustrezne hitrosti

5. Pravilen trim

6. Zračni odpor Vse več je plovil, ki s svojo obliko trupa predstavljajo velik zračni upor ne samo takrat, ko pihne kakšna nevihta ali burja, ampak tudi pri plovbi. Kaj to pomeni, vedo že jadralci, ko jambor in pripone močno zavirajo plovbo proti vetru, če pa se temu doda še vpliv valovanja, je zaviranje zaradi neposrednih in posrednih učinkov vetra toliko večje.

7. Valovanje in tokovi Podobno kot pri vetru, saj gre v večini primerov za sočasno delovanje, pri čemer so tu v težavah predvsem lažja plovila, ki v valovitem morju ne morejo razviti potovalne hitrosti, drugim pa se hitrost različno zmanjša.

8. Nepotrebna uporaba motorja (segrevanje, čakanje, generator)

9. Nepotrebna teža in razporeditev teže Če že nimate megajahte (in ne berete tega prispevka iz razloga, ker vam denar in okolje nič ne pomenita), vsak dodatni kilogram prispeva k večji skupni teži plovila, ki tako postane počasnejše in manj gibčno.

10. Ogrevanje Vse več je navdušencev, ki dopustujejo ali celo bivajo na plovilih tudi v hladnejših dneh, ko je treba prostore ogrevati. Dokler je to v marini, je najpreprostejša uporaba klasičnega ogrevanja na elektriko. Med plovbo in na sidru pa je drugače. Večina se v teh pogojih ogreva z dizel gorivom (podrobnejši pregled načinov ogrevanja