Val navtika Exclusive: Solar 1 Monte Carlo Cup

Val navtika Exclusive: Solar 1 Monte Carlo Cup

Ples s soncem

AVTOR Julijan Višnjevec

Monte Carlo je od nekdaj znan po dirkah in bencinskih hlapih, na ovinkastih cestah kneževine, pa tudi na morju v prelepem in mondenem zalivu z jahtami vseh tipov in velikosti. Tokrat ne gre niti za klasično dirko niti za klasičen pogon z motorji z notranjim zgorevanjem, temveč za sodobne električne motorje na futurističnih trupih plovil. Solar 1 Cup je po stažu najmlajša preizkušnja na vodi, za katero je značilno, da je brez hrupa in vonja, na njej pa morajo svoje dokazati električna plovila, gnana s pomočjo sončne energije.

Že pred več kot 100 leti so bili v Monaku na čelu s princem Albertom I. mnenja, da morajo obiskovalcem kneževine poleg igralnice ponuditi še nekaj več. Tako so na srečanju leta 1904, ki so ga imenovali Monaco meeting, sprejeli odločitev o tekmovanju z motornimi čolni Grand Monaco. Dirke z motornimi čolni so predstavljale sodobnejšo in bolj dinamično obliko merjenja moči na morju v primerjavi s takratnimi aktualnimi regati z jadrnicami in veslaškimi čolni ter so tako privabljale še bolj premožne obiskovalce.

Trajnostni razvoj in čisto okolje

Monako ohranja svoj sloves svetovnega središča navtičnih in okolju prijaznih energetskih inovacij, ki so jih vključili tudi v nov prestižni jahtni klub. Slednji je bil slavnostno odprt pred natanko enim letom in je tudi uradni gostitelj ter partner, ki je lani prvič pritegnil Solar 1 plovila na morje. Kneževina Monako je turistična destinacija »par excellence« in ima poleg razvoja turizma namen postati še platforma za vse vrste inovativnih in neoporečnih vrst energije, ki so temelji trajnostnega razvoja in skrbi za čisto okolje. …

Več si lahko preberete v. posebni izdaji Val navtike, Val navtiki Exclusive.