Val navtika Exclusive: Riva 122 Mythos

Val navtika Exclusive: Riva 122 Mythos

AVTOR Julijan Višnjevec

Novo 37-metrsko Rivo Mythos so tokrat predstavili na otvoritvi novega jahtnega kluba v Monaku. Samo mesto odlikuje bogata pomorska in navtična kulturna dediščina, v njem pa se prepletajo značilnosti mondenega mesta in zgodovina starega mestnega pristanišča, kjer so od nekdaj imele svoje mesto tudi prelestne lepotice na vodi, med njimi tiste najbolj zaželene z napisom Riva. Ne samo zvezdnike in filmske igralce, glamur in lepota življenja ter užitki na vodi so v Monako pripeljali številne poslovneže. Lahko bi rekli, da je Monako postal navtična destinacija »par excellence«. Kje drugje bi bilo bolj primerno in izbrani trenutek boljši kot ob pomolu novega jahtnega kluba, kjer ima v petem nadstropju svoj kotiček tudi Riva, in sicer s točilnim pultom v obliki premca njihovih najslavnejših čolnov.

Riva je ikona med jahtami in tokrat je bilo govora o zastavonoši, 122-čeveljski aluminijasti lepotici s tremi kabinami, z jacuzzijem, najvišjo hitrostjo prek 28 vozlov in še mnogo več. Mythos je plod sodelovanja med oblikovalcema Maurom Michelijem in Sergiom Beretto, ki prihajata iz podjetja Officina Italiana Design (slednje se je mimogrede podpisalo pod vse Rive) in Skupine Ferretti, natančneje z AYT oddelka za raziskave in razvoj, oddelka za notranji dizajn in tehničnega oddelka CRN, na katerem so bili zadolženi za podvodni del. Za linije Mythosa so dobivali inspiracijo pri 86-čeveljski različici Domino, najbolj zaželeni »coupe« različici med jahtami.

Čiste linije so bile prilagojene na skoraj 38 metrov dolg trup Mythosa, za katerega so značilni tudi izbrani brezčasni materiali, uporaba lesa, usnja in jekla pa dajejo sleherni Rivi unikaten in brezčasen videz.

Ferretti Group

Skupina Ferretti ima poleg drugih znamk pod svojim okriljem blagovni znamki Riva in CRN, ki ju združuje že zgodovinsko partnerstvo – slednje temelji na tradiciji gradnje mega jaht pri Rivi. Partnerstvo s 45-letno zgodovino se je začelo, ko se je Carlo Riva odločil za prekinitev sodelovanja z nizozemsko ladjedelnico, s katero je predhodno sodeloval, in odprl novo poglavje v diviziji Carlo Riva Yacht. …

Več si lahko preberete v Val navtiki Exclusive (december 2015).