Val navtika EXCLUSIVE: Kolekcija nakita, ki ji je vdahnilo podobo morje. In Tjaša.

Val navtika EXCLUSIVE: Kolekcija nakita, ki ji je vdahnilo podobo morje. In Tjaša.

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Arhiv draguljarna Malalan

 

Morje je bilo človeku že od nekdaj vir navdiha. S svojim bučanjem in mirno spokojnostjo; z jutranjo in večerno nebesno kroglo, ki bdi nad horizontom; z osamljenim plovilom, ki počiva tik nad vodno gladino in puhastimi oblaki, ki prešerno jadrajo malo višje nad njim; s pesmijo škržatov in vetra na obali borovega gozdiča; s soljo v nosnicah; z vsem tem je to ogromno slano vodno kraljestvo premamljalo umetnike, da so o njem pisali zgodbe, lovili rime, mešali barve na slikarski paleti. Tjaša Malalan je umetnica drugačnega kova. Kamnine, ki jih je morje dolgo držalo v svojem objemu, jim vdahnilo svojo podobo, nato pa jih odložilo na obalo, so postale navdih za njeno kolekcijo nakita.

Tako se je rodila Gaea. Kolekcija, imenovana po najpomembnejši boginji starih Grkov, materi vsega, je sestavljena iz mehkih, kot kamen zaokroženih obeskov iz brušene zunanjosti v rdečem zlatu ter polirane notranjosti v belem zlatu. Vzorec perforirane zunanjosti polnijo naglji – cvetlice, ki so skozi stoletja postale na Slovenskem najbolj cenjene in opevane, pa tudi simbol slovenske identitete. Že stari Grki so jih smatrali za božanske cvetove. Ti so nekaj posebnega, redkega; tudi kolekcija Gaea je izdelana v le omejeni seriji petih izdelkov, ki so na ogled in naprodaj v Draguljarni Malalan v Ljubljani ter v letos odprtem Malalanovem butiku v Zagrebu.

In kdo je Tjaša Malalan? Verjetno za večino ni treba posebej izgubljati besed o tem, da ima mlada ustvarjalka nakita znanje o tehnologijah in tehnikah nakita, o čaru draguljev in ur zapisano v genih. …

Več si lahko preberete v Val navtiki Exclusive, december 2017.