Val navtika Exclusive: Jaguar danes in jutri, suveren kjer koli in kadar koli

Val navtika Exclusive: Jaguar danes in jutri, suveren kjer koli in kadar koli

Vožnja v bližnjo prihodnost

AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

Že nekaj dni me na temperature pod lediščem opozarja avto. Ko zaženem svoj novi jaguar XE, sistem opozarjanja nemudoma izpiše opozorilo. Sporoči mi, da me čakata na poti led in sneg. Kot najboljšemu prijatelju mu odgovorim: »Ne skrbi.« Pri tem zadržim zase, da sem ga izbral, ker je končno zmožen skrbeti zame in družino, in sicer kjer koli in kadar koli. Jaguar XE so namreč oplemenitili s štirikolesnim pogonom, kot da bi mu dali skrivne oči, ki premerijo sleherni kvadratni centimeter površine, na katero ležejo njegova kolesa.

Po uspešnem poslovnem sestanku me pot vodi daleč stran od avtoceste. Užitek izhaja iz celostnega obvladovanja razmer. Čeprav jaguar marsikaj naredi v mojem imenu, mi občutek na volanu, odzivnost stopalk in prileganje telesa na naslonjala sedeža omogočajo, da uživam v dinamiki vožnje kot še nikoli doslej. Jaguarjeva neposrednost je dobila novo dimenzijo! Z združitvijo Jaguarjevih in Land Roverjevih genov je nastal stroj, ki z revolucionarnim sistemom zmore nadzirati vožnjo na vseh podlagah, ob vodilni zasnovi podvozja v razredu pa zna poskrbeti za večjo samozavest voznika tudi v najbolj zahtevnih pogojih. Tako ni nobenega dvoma več – XE s štirikolesnim pogonom je vrhunska športna limuzina za vse vremenske pogoje!

Nastavljiva dinamika, ki je bila sprva razvita za model F-TYPE, je zdaj na voljo tudi pri jaguarju XE. Poleg ostalega omogoča tudi prilagodljivo dinamiko vožnje, od odzivnosti dušilne lopute ter prestavljanja do sistemov nenehnega prilagajanja blaženja. Napreden sistem pomoči vozniku InControl Touch Pro omogoča tudi upravljanje štirikolesnega pogona, in sicer na način, da sta užitek v dinamiki vožnje ter varnost ujeta na najvišji ravni.

Približno tako bomo opisali vožnjo z jaguarjem XE, ko bodo na trg zapeljale njegove različice s štirikolesnim pogonom. Slednje najvišjo stopnjo varnosti in dinamike združujejo z izjemno stopnjo užitka v vožnji z občutkom popolne varnosti – voznika in potnikov.

Do takrat bo XE pred tekmeci vozil zaradi vseh ostalih prednosti, med katerimi sta tudi tehnologija in prepričljivo razmerje med ceno in vsebino.

Dvomljivci se sprašujejo: »Kdaj, kako, zakaj?« Jaguar jim preprosto odgovori: »Poglejte ponudbo slovenskega Summit Avta.« Do konca leta bodo namreč vsi jaguarji XE v njihovi prodajni mreži na voljo za 5500 evrov ugodneje kot doslej.

To je seveda le del tega, kar obljublja jaguar. Kaj lahko od njega pričakujemo v prihodnje, odkriva tudi C-X75. Z nastopom v najnovejšem filmu Jamesa Bonda je omenjena različica pokazala, do kam lahko sežejo geni vsakdanjih vozil omenjene znamke. To, kar ekstremni dirkalnik pokaže na rimskih ulicah, namreč na vsakdanjih cestah udejanjajo vsi ostali avtomobili, izdelani pod znakom jaguarja.