Val navtika Exclusive: intervju Peter Podlunšek na krilih Pomurja

Val navtika Exclusive: intervju Peter Podlunšek na krilih Pomurja

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Peter Podlunšek

 

Umirjen, prav nič prevzeten in osredotočen na vse, kar počne, je Peter Podlunšek edini slovenski pilot, ki tekmuje na skrajnem robu telesnih in duševnih sposobnosti v pokalu Challenger slovitega in najhitrejšega moto športa Red Bull Air Race. Njegovo letenje je kakor ples s soncem, je hitro, strmo in zavito. V njegovih rokah si lahko popolnoma miren, saj si je v 20 letih letenja nabral že preko 1500 ur izredno dobrih izkušenj. Takoj po prihodu na umirjeno in s pozitivno energijo nabito letališče Aerokluba Murska Sobota sva se podala na kratek polet in pri tem izvedla zanj »nezahteven« akrobatski program, kjer sem v vsej polnosti na lastni koži občutil njegovo vrhunsko izurjenost in veščine ter fizični pritisk, ki ga piloti doživljajo med akrobatskim letenjem.

Vroooom …

Potem sva načela zanimiv pogovor in Peter se je poleg s svojim vrhunskim pilotskim znanjem izkazal tudi kot duhovita in pozitivna oseba s širokim pogledom na svet ter z nogami na trdnih tleh.

JV: Kdaj se je začelo vaše zanimanje za letenje?
PP: Že moj oče je, tako kot vsi fantje v mladih letih, sanjal, da bo pilot. V Hrastniku, kjer smo sprva živeli, možnosti za to seveda ni bilo, ker je obdan s hribi. Ko sem bil star tri leta, smo se preselili v Prekmurje. Tu so pogoji za letenje idealni, a oče ob postavljanju na lastne noge, torej ob ustanavljanju lastnega podjetja in ob mladi družini, kljub veliki želji ni imel možnosti vključevanja v aviacijo. Za razliko od njega sem sam počasi rastel z njo že od malih nog.

JV: Zračne dirke imajo sicer 100-letno zgodovino, a so nam Slovencem relativno nepoznane. Vi ste »pionir«, ki je Slovencem približal ta šport …

PP: Leta 2008 sem bil prvič povabljen na Red Bull Air Race, ki sicer velja za mlado zračno dirko (začetki segajo v leto 2003), a hkrati za najuspešnejšo in najodmevnejšo. Serija se je leta 2010 zaustavila in 2013 nadaljevala prav v Murski Soboti, kar je bila velika čast za nas. …

Več si lahko preberete v 3. posebni izdaji Val navtike, Val navtiki Exclusive.