Val EXCLUSIVE: Zdravje iz našega morja

Val EXCLUSIVE: Zdravje iz našega morja

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Fonda.si

»Čas, v katerem živimo, je vse manj naklonjen zdravemu življenju. Resnično zdravo hrano je vse težje najti. Zato smo se odločili, da nekaj storimo. Na povsem zdrav način pridelujemo hrano. Tako, ki vsebuje samo najbolj potrebne in zdrave sestavine. Povsem sveža prihaja iz našega morja naravnost v dom,« pravijo v družinskem podjetju Fonda.si, v katerem desetletje in pol na najjužnejšem koščku slovenskega morja vzrejajo brancine in gojijo školjke klapavice. Za vse to imajo znanje, izkušnje ter neomajno prepričanje in navdušenje. 

V začetnih, pa tudi poznejših turbulentnih časih se je zdelo, da romantična ideja glede vzgajanja kakovostne ribe, ki bi bila cenovno dostopna in se je rodila v družini biologov, nima ekonomske računice, a dejstvo je, da je danes blagovna znamka »Fonda brancin« primer dobre poslovne prakse v številnih pogledih in to ne samo pri nas, temveč tudi v svetu.

Vse se začne s skrbno izbiro porekla vrhunskih ribjih mladic, in sicer na morski njivi v velikosti približno 128.000 kvadratnih metrov, v prosto lebdečih mrežastih kletkah pred
Sečoveljskimi solinami, kjer je tok močan, kar pomeni, da je voda sveža in da se morajo brancini veliko gibati, zato so v »dobri kondiciji«. Ribe pridobivajo prožnost tudi zaradi dejstva, da je pol leta temperatura morja nizka, k ugodnemu okolju pa se prišteva tudi tamkajšnja ustrezna slanost in neuporaba kemikalij v namene vzdrževanja ribogojne opreme. Brancini do končne teže, ki se giblje med 300 in 400 grami, rastejo ne samo v odlični vodi, temveč tudi počasi, vsaj štiri leta.
Vsak »Fonda brancin« takoj po ulovu na škržni poklopec dobi etiketo z datumom izlova, ki kupcu jamči, da ima pred seboj visokokakovostno in predvsem svežo ribo. »To je naša garancija,« pravi Irena Fonda, gonilna sila ribogojnice, sicer doktorica molekularne biologije. »In kakšna je kakovostna riba?« jo še povprašamo. »Imeti mora dober okus, meso pa ne sme biti mastno, kar je mogoče doseči tudi s pravilno, kvalitetno krmo. Ta je tudi razlog, da imajo naše gojene ribe precej nižjo vsebnost živega srebra v primerjavi s prostoživečimi brancini,« odgovori.

Z mislijo na vse, ki bi si radi v živo ogledali, kako gojijo svoje brancine, so v podjetju Fonda.si oblikovali posebne programe, primerne za posameznike, turistične agencije, šole, fakultete. Udeleženci odplujejo do domovanja brancinov, kjer se na lastne oči prepričajo, da ima piranski brancin upravičeno tako visoko kulinarično, blagovno in marketinško vrednost in kjer na lastna ušesa prisluhnejo zgodbi, ki jo je z ribogojništvom spisala družina Fonda. Slednja ima v svoji domeni tudi kulinarična izobraževanja, team buildinge, »ribje« delavnice, morske piknike, oglede Piranskih solin z morske strani, zelene oglede, izlete s kajaki, supi ter hibridnim fotovoltaičnim plovilom. Tovrstni izleti se zaključijo z izvirno degustacijo dobrot Fonda. Goste tako njihove lastne brbončice prepričajo o kakovosti kralja iz našega morja, ki sta ga v času protokolarnih obiskov v Sloveniji okušala tudi angleška kraljica Elizabeta in ruski predsednik Vladimir Putin.