Val EXCLUSIVE: Royal Golf Bled – Raj na zemlji

Val EXCLUSIVE: Royal Golf Bled – Raj na zemlji

Golf
Vse od leta 1937 sprejema Royal Bled goste iz celega sveta in mnogi med njimi menijo, da je to eno najlepših golf igrišč v Evropi. Kraljevo igrišče z 18 luknjami ter Jezersko igrišče z 9 luknjami s svojim živahnim utripom predstavljata ideal slovenskega golfa. Igrišče se je odprlo leta 2017, po dveletni obsežni prenovi. Z oddaljenostjo le 5 minut vožnje od naših najbolj turistično obiskanih znamenitosti, Blejskega gradu in Blejskega jezera, ima zdaj odlično strateško lokacijo ter čudovite površine, ki nudijo osupljive poglede na veličastno okoliško gorovje in znameniti Blejski grad.

Kulinarika
Zajtrki, kosila in večerje bodo v tem raju na zemlji nepozabna izkušnja. Vrhunski šef Mirko Stojić ustvarja moderne, lokalne in mednarodne jedi s poudarkom na svežih lokalnih sestavinah, goveji »steak« iz slovenske govedine, klobase »Royal« in izbrane, ročno narejene hišne specialitete. Ne gre, da obiskovalci ne bi poizkusili še znamenite blejske kremne rezine, pa tudi kraljevega praženca z brusnično marmelado, domačega sladoleda in sufleja. Poleti obedi na zunanji terasi s pogledom na igrišče in Julijske Alpe ustvarjajo resnično nepozabno doživetje.

Nastanitev
Kraljeva hiša je postavljena na vrh majhnega hriba in nudi nemoten pogled na golf igrišče ter na paleto razkošnih objektov, namenjenih tako igralcem golfa kot njihovim spremljevalcem. Kraljeva hiša, ki je bila zgrajena leta 1938, je pričevalec slovenske tradicionalne arhitekture. Kompleks sestavlja edinstvena restavracija z odprtim kaminom, ogromna terasa ter 10 luksuznih suit v prvem in drugem nadstropju. Vse sobe so opremljene s sodobnimi napravami, razkošnim pohištvom, nudijo pa ene najlepših razgledov, kar jih je moč najti v Sloveniji.

 Mirko Stojić, »kraljevi« kuhar na Bledu

Glavni moto Mirka Stojića, chefa restavracije v Kraljevi hiši, ki je del golf igrišča Royal Bled, je, da dejanja govorijo glasneje od besed. Zato nerad govori o svojem delu in hrani, veliko raje jo pripravlja. V kuhinji, v pari, zraven nožev, ob kupu posode in njegovem najljubšem vonju bazilike z veseljem pokaže svoj dar. Rojeni Beograjčan se je po končani kuharski šoli najprej izpopolnil v pripravi bogate srbske nacionalne kuhinje, potem pa ga je pot odnesla v svet. Prvi postanek, ki ga je naredil na gastronomskem zemljevidu sveta, je bil Kopenhagen, kjer je delal v znameniti Nomi pod vodstvom razvpitega kuharja Renéja Redzepija. Zatem je Mirko zasadil kulinarično zastavico v Sankt Peterburgu, nato še v Bostonu, od lanskega leta pa razvaja goste v »Raju na zemlji«, najlepšem golf igrišču v Sloveniji. Mirko ne skriva navdušenja nad Slovenijo. Kot pravi, sta ga že med prvim obiskom očarala tako dežela kot slovenska kulinarika, pozneje se je to prepričanje samo še utrdilo.

Posebnost »kraljevega« kuharja je, da prisega na kuhanje s čim manj odpada (zero waste cuisine). V tem smislu se trudi uporabiti kar največji del »surovin«, na kreativen način postreže tudi tiste užitne dele rastlin in mesa, ki jih drugi kuharji zavržejo.

Sicer pa chef Kraljeve hiše najbolj slovi po svojih mesnih jedeh. Da je zagotovljena prava simfonija okusov, s katerimi pridobi pozornost tudi najbolj zahtevnega gosta, meso, ki ga nabavlja lokalno, sam suši, fermentira in pripravlja. Tudi ostale sestavine, ki jih smatra za najpomembnejše za pripravo popolne jedi, v katero mora sam trdno verjeti, poskuša dobiti v lokalnem okolju, od domačih kmetov. Tako sam pripravlja marmelado, različne omake, ajvar, klobase, mortadelo, stisnjeno šunko, čevapčiče, sladoled in še marsikaj drugega.

Čeprav skrbi za najelitnejše goste iz različnih delov sveta, Mirko Stojić ostaja skromen. Od posameznega gosta ta 36-letnik, po horoskopu hedonistični bik, ki tudi sam uživa v dobri hrani, “zahteva” zgolj eno stvar: da je dober jedec. Njegov idol že vrsto let ostaja ameriška ikona v svetu kuhanja, Thomas Keller. Mirko se drži njegove maksime: »Recept nima duše, ti, kot kuhar, mu jo moraš dodati.« Zato je prepričan, da je iz vsake jedi mogoče narediti čudež. To je tudi bistvo kraljevega kuharja, ki razveseljuje goste restavracije Kraljeva hiša.

 Kraljeva hiša, Mirkov poslovni dom

V Kraljevi hiši, eni izmed najboljših slovenskih restavracij, je razkošje in hedonizem čutiti na vsakem koraku. Ta kulinarični prostor bogati prestižna evropska kuhinja, ki je predvsem sodobna mešanica slovenske in srbske, s francoskim in italijanskim pridihom. V restavraciji lahko svojim gostom tako pripravijo vse od domačega tatarskega bifteka prek goveje juhe pa do »home made« čevapčičev, hamburgerjev, klobas ali gosje terine.
Restavracijo povezuje bar, kjer gostje uživajo med najboljšimi rumi, konjaki in pripravljenimi koktajli. Vinsko karto bogatijo slovenska, italijanska, francoska, pa tudi avstrijska vina.

Kraljeva hiša v svoji restavraciji in na edinstveni terasi organizira tudi večerne dogodke z različnimi vinarji, kosila in večerje za zaključene družbe, raznovrstne poslovne dogodke, mladoporočencem pa nudi nepozabno romantično poroko. Kakopak s kraljevskim pridihom.

Restavracija Kraljeva hiša

Golf igrišče Royal Bled, Vrba 37a, 4248 Lesce

T: +386 1 200 99 13, E: clubhouse@royalbled.com, W: https://www.royalbled.com/