Val EXCLUSIVE: Plemiški golf pri Padovi

Val EXCLUSIVE: Plemiški golf pri Padovi

AVTOR Aleš Fevžer
FOTO Aleš Fevžer

Italijanski plemiči so bili od nekdaj znani uživači, ljubimci in ljubitelji umetnosti. Zato so si poleg razkošnega domovanja omislili tudi letne rezidence v neokrnjeni naravi. Okolica Padove je posejana z griči, med katerimi je nekaj majhnih dolin s termalnimi vrelci, kjer so svoja telesa zdravili tako tisti modre krvi kot njihovi služabniki. V novejšem času so na teh mestih zgradili številne hotele, tako da lahko danes izbirate med uživanjem v Termah Montegrotto, Abano in Galzignano, ki so vse manj kot dvajset minut vožnje oddaljene od centra Padove.

Padova

Najstarejše igrišče v okolici je Golf klub Padova, ki je bilo ustanovljeno leta 1962 in ima 27 lukenj, ki jih lahko igrate v poljubnem zaporedju. Igrišče je sicer odprto vse leto in predvsem v zimskih mesecih poleg članov na njem igrajo večinoma gostje iz Avstrije, Nemčije, Švice in Skandinavije, ki prenočujejo v bližnjih termah. Igrišče je zasnovano kot pravi drevesni park, saj je znani golfski arhitekt John Harris dobil priložnost, da 70 hektarjev terena ob gričih Euganean, blizu katerih stojijo razkošne vile, spremeni v golfsko igrišče. Zato je še danes obisk okolice igrišča očarljiv izlet za ljubitelje rož, rastlin in stare arhitekture. Stara benečanska vila Barbarigo iz 17. stoletja in botanični vrt Valsanzibio, ki stoji tik ob zelenici druge luknje, sta najbolj obiskani točki v okolici. Klubska hiša je ogromna, saj izvira iz časov resnične “dolce vite” prejšnjega stoletja in ima zunaj velik bazen, fitnes in vse drugo, kar sodi k dobremu počutju golfistov. Klubska restavracija ima več soban in prostorno zunanjo teraso, kjer golfisti najraje spijejo pijačo po koncu igranja, ker ponuja odličen razgled na deveti zelenici Rumenega (3003 metre, par 36) in Modrega igrišča (3110 metrov, par 36), ki sta bolj zahtevni od tretjih devet lukenj. Te se imenujejo Rdeče igrišče (3100 metrov, par 36), kjer so bolj odprte luknje z vodnimi ovirami in ležijo bližje vinogradom na vzhodni strani posesti.

Terme Galzignano

Najbližje izvozu z avtoceste, ki povezuje Padovo in Bologno, so Terme Galzignano, kjer ima igrišče samo devet lukenj, a je s svojo konfiguracijo in predvsem bližino dveh hotelov odlično izhodišče za golfsko potepanje po sosednjih dolinah. Prenovljeni hotel Majestic in tradicionalni Sporting sta del verige Radisson Blu in se ponašata s štirimi zvezdicami, razkošnima zunanjima bazenoma in vsem, kar sodi k bogatemu wellness programu, ter stojita tik ob igrišču, tako da lahko igralce na bližnjih luknjah opazujete kar s hotelskega balkona. Igrišče je povsem ravno, obkroženo z drevesi in na zadnjih treh luknjah tudi z vodnimi ovirami, ki popestrijo igro. Še posebej slikovita je deveta zelenica, kjer zaradi jezera, ki jo obkroža z vseh strani, tudi najboljši igralci dobro razmislijo kako jo bodo odigrali, saj vsaka napaka ali igranje izven idealne smeri pomeni, da bo žogica končala v vodi. Prostorni fairwayi, na katerih je posejana bermuda, omogočajo enostavno vzdrževanje in hitro igro, saj boste žogico vedno našli brez težav.

Montecchia

Najbolj urejeno igrišče v okolici ima 27 lukenj in je od Padove oddaljeno vsega štirinajst kilometrov. Ravninsko igrišče leži ob starem dvorcu, kjer se poleg razkošnih klubskih prostorov bohoti tudi nov Performance center, ki ima dovolj prostora za izboljšanje tehnike udarcev in fizično pripravo tudi v zimskih mesecih. Igrate lahko na Belem, Rdečem ali Rumenem delu z devetimi luknjami, igrišče je bilo dvakrat prizorišče Alps Toura in kar štirikrat European Challenge Toura. Člani in njihovi gostje uživajo v velikem ogrevanem zunanjem bazenu, savni in modernih slačilnicah. Še bolj zanimiv je bistro, ki ga vodi podjetje bratov Alajmo, saj lahko že po končani rundi v bistroju uživate v njihovih testeninah in dnevni ponudbi, zvečer pa vrata odpre restavracija v prvem nadstropju, ki se že od leta 2009 ponaša s prestižno Michelinovo zvezdico…

Več si lahko preberete v reviji Val navtika EXCLUSIVE, poletje 2018