Val EXCLUSIVE: Monte Carlo Yachts – MCY 96

Val EXCLUSIVE: Monte Carlo Yachts – MCY 96

Monte Carlo Yachts je natanko pred enim letom skupaj z dizajnerski studiom Nuvolari Lenard javnosti v slikovitih Benetkah predstavil najnovejšega člana, 29,26 metrov dolgo MCY 96. Jahta s 96-čevlji dolžine spada na drugo mesto, tik za zastavonošo in največjim 105- čeveljskim MCY 105. Ladjedelnica s sedežem v italijanskem Tržiču je najhitreje rastoča ladjedelnica v segmentu luksuznih motornih jaht v neposredni lasti francoske Skupine Beneteau. Od leta 2010, ko je bila ustanovljena, so vsako leto predstavili novo različico in MCY 96 je sedma zapovrstjo. MCY 96 je zasnovana za dolge plovbe in zgrajena po pravilih za prosti čas in čarter ali po evropski kategorizaciji, kjer lahko pridobi oznako A – za odprtomorsko plovbo.

Javnosti je bila predstavljena prva jahta MCY 96 po imenu Mia, s trupom, zgrajenim iz kevlarja in ogljikovih vlaken po standardih, ki jih je potrdila RINA. Za oblikovanje je poskrbel svetovno priznani oblikovalski studio Nuvolari Lenard, ki je skupaj s tehnično ekipo Monte Carlo Yachts uporabil sodobne materiale, običajno uporabljene pri gradnji superjaht. Podpis navtični dizajnerjev je razlikovalni element, ki je v celoti prisoten v liniji Monte Carlo Yachts in ga izražajo mehke linije, visok premec in eleganten stranski profil, ki odseva napredno, a vendarle klasično oblikovanje studia Nuvolari Lenard.

Tehnične in dizajnerske rešitve ponujajo na glavni palubi kabino za lastnika čez celotno širino jahte in ob salonu terase, ki povečajo bivalni prostor na glavni palubi. Prehodi od premca do krme so zaščiteni z visoko ograjo kot del strukture trupa in dobro ščitijo palubo pred visokim morjem. Nova MCY 96 je široka in varna, na krmi je skoraj sedem metrov široka dvižna kopalna ploščad in velika garaža (za pomožni čoln dolžine 4,5 metra in vodni skuter).

Sodobna klasika

Že ob prihodu na jahto se občuti razkošje prostornosti. Kokpit na krmi je prostorsko zelo radodaren in primerljiv z jahtami večjega velikostnega razreda. Nova MCY 96 je zasnovana po sodobnem konceptu, ki ga lahko najdemo na veliko večjih jahtah. S postavitvijo lastniške kabine na palubo so pridobili veliko več volumna pod palubo z možnostjo umestitve vse do štirih prostornih kabin.

Lastniška kabina

Kabina za lastnika je locirana na glavni palubi in ima svojo kopalnico s prho, nameščeno proti krmi, ter ležišče postavljeno tako, da je kar najbolje izkoriščen velik zastekljeni del kabine. Večji del kabine zavzemajo steklene površine (ob strani) in veliko strešno okno, ki ga lahko zapiramo z zastorom, če si ne bomo več želeli opazovati zvezdnatega neba. Tu si lahko omislimo pisarno in dnevni prostor z udobnim kavčem. Sodobno zaokroženi elementi z luksuznimi dodatki, kot je na primer uporaba usnja, naredijo bivanje na tej jahti izredno prijetno.

Kabine

Razpored kabin pod glavno palubo ponuja več možnih različic, da bi ladjedelnica lahko zadovoljila potrebe na različnih trgih. Mia, katero smo obiskali mi, je imela na primer štiri kabine pod palubo, a je bilo na voljo še šest drugih možnosti ter seveda možnost oblikovanja po zahtevah kupca. Toliko možnost omogoča trdno zgrajen trup s pomočjo naprednih tehnologij vakuumske infuzije.

Osrednji salon

Notranjost nove Monte Carlo Yachts 96 je za razliko od klasično zasnovane zunanjosti zelo moderna, opremljena z ekskluzivnimi dodatki opreme znanih blagovnih znamk, kot so: Hermès, Armani / Casa, Poltrona Frau in Rubelli. MCY 96 je zelo podobna predhodnim različicam iz linije Monte Carlo Yachts in se ponaša z velikim osrednjim salonom ter stranskima drsnima odprtinama, ki vodita na vsaki strani do raztegljivih teras in izjemnega prostora za druženje. Na desni strani v salonu je predviden velik oblazinjen prostor v obliki črke U, na nasprotni strani pa nizke omarice, ki omogočajo panoramski razgled iz salona…

Več si lahko preberete v reviji Val navtika EXCLUSIVE, poletje 2018