Val Exclusive: Luštica Bay

Val Exclusive: Luštica Bay

S svilnato modrim morjem, odprtimi obzorji, veličastnimi zalivi in vedno sončnim vremenom se neokrnjene obale Črne gore uvrščajo med najbolj skrite in osupljive počitniške destinacije v Evropi. Na polotoku Luštica, na severu Črne gore, letovišče Luštica Bay predstavlja novo in revolucionarno odskočno desko za odkrivanje teh naravnih čudes. Pogovarjali smo se z direktorjem nove marine v Luštici, Philipom Jonsom.

Kaj je bilo glavno merilo za izvedbo projekta Luštica Bay? Zakaj ste za takšno investicijo izbrali Črno goro in ne kakšno drugo destinacijo?

PJ: Črna gora je bila za nas nova in vznemirljiva priložnost, še posebej, ker je to naš prvi podvig v tej regiji. V kombinaciji z vsem, kar lahko ponudi ta država kot relativno neraziskana destinacija z velikim potencialom za razvoj, je prav tako zelo privlačna tudi za navtike, saj se nahaja na dobri strateški lokaciji tako za obiske kot tudi za rezidenčne jahte.

Kaj je zajeto v razvoj zaliva Luštica?

PJ: V naš glavni načrt je zajetih 690 hektarjev površine ob jadranski obali polotoka Luštica, s sedmimi kilometri obale, dvema prvovrstnima marinama in osupljivim golf igriščem na pobočju. Zajetih je sedem hotelov, čudovite plaže, gurmanske jedi, izjemno nočno življenje, vrhunsko nakupovanje in zabave. Luštinski zaliv bo dom vsemu, kar bi pričakovali od evropskega letovišča na svetovnem nivoju.

Letos je bila zaključena prva faza projekta. Luštinski zaliv, povsem novo mesto na jadranski obali, s sodobno marino in prvim hotelom, je uradno odprt. Ali ste zadovoljni s tekočim letom?

PJ: Da, imamo več kot 50-odstotno zasedenost že na razpoložljivih privezih, zato smo zelo zadovoljni s tem rezultatom.

Okoljska ozaveščenost igra ogromno vlogo pri procesu izgradnje te marine. Kakšni so primeri teh prizadevanj?

PJ: Imamo vse običajne okoljske storitve, kot so odstranjevanje odpadnih olj, filtrov in nevarnih materialov. Načrtujemo nekaj preprostih kampanj ozaveščanja javnosti in obveščamo celotno posadko o pomembnosti, da območje ostane čisto in čim bolj neokrnjeno.

Kakšni so vaši načrti za naslednje leto? Kdaj je predvideno dokončanje druge marine?

PJ: Načrtujemo, da bo objekt z gorivom obratoval do naslednje sezone, in sicer v drugi marini, čeprav še ne bomo razvili celotnega območja. Za leto 2019 imamo v planu črpalko, carino ter majhno vstopno točko za čolne. Znotraj zaliva nameravamo nato vzpostavili servisni center in suh objekt za prezimovanje manjših plovil. Uvedli bomo tudi nekaj novih pontonov za povečanje razpoložljivih privezov….

Več si lahko preberete v zimski izdaji Val navtika Exclusive