Val EXCLUSIVE: Ingrid Mahnič – Vino, njena ljubezen. In njena strast.

Val EXCLUSIVE: Ingrid Mahnič – Vino, njena ljubezen. In njena strast.

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Kmetija Mahnič, Dragonja

Danes na poslovni poti v Nemčijo, že jutri v Srbijo. Vmes intervju z nami. Doma, v dolini reke Dragonje, ji medtem sredozemsko sonce plemeniti grozdne jagode, ki se bohotijo na trtah, zasajenih na devetih hektarjih njenih vinogradov. Doma, v idiličnem istrskem ambientu, jo čaka trdna kamnita vinska klet, kjer v lesenih sodih zori opojna tekočina, sad preteklih letin. Ob kleti je kmečki turizem, kjer obiskovalci ne uživajo le v njenem vinu, temveč tudi v sezonskih, tradicionalnih istrskih specialitetah, na katere prisega.
A življenje vinogradnice, vinarke, predsednice Društva vinogradnikov slovenske Istre; ženske s še mnogimi vlogami in talenti, Ingrid Mahnič, ni tako romantično, kot se zdi na prvi pogled. Za njo so leta trdega dela; za njo je dolga učna pot osvojitve enciklopedije znanja o žlahtni kapljici in njeni pridelavi. In tej poti še ni videti konca. Za njo, Ingrid Mahnič, so tudi velike osebne preizkušnje, ki so jo naredile še močnejšo. Tudi zato, ker gre za osebo s posebnim karakterjem. Tako je tudi njeno vino.

Ingrid, pripeli so vam lento promotorke Istre in vina. Ste to ljubezen do Istre in vina prinesli s seboj na svet ali ste ju vzljubili tekom svojega življenja in je ta razviti entuziazem le splet naključij?

IM: V mojem primeru je definitivno šlo za splet naključij. V rosnih letih se mi o vinu še sanjalo ni. No, vedela sem, da obstaja belo in črno vino. In da je oboje kislo. Ljubezen do moža vinogradnika pa je bila tista, ki je razširila moje vinsko obzorje in me pripeljala do tega, da vino ni več le moja ljubezen, temveč strast. Danes si lažje predstavljam dan brez hrane kot dan brez kozarca dobrega vina.

Koliko različnih sort trte imate danes zasajene v vašem vinogradu in kako velik je ta?

IM: Na kmetiji Mahnič imamo devet hektarjev vinogradov, zasajenih z desetimi različnimi sortami grozdja: malvazijo, refoškom, belo in črno borgonjo, bianchero, momjanskim muškatom, rumenim muškatom, cipro, chardonnayem in sivim pinotom. Najbolj sem ponosna na to, da dajemo poudarek lokalnim sortam pred znanimi svetovnimi.

Znano je, da je vam najljubša vitica vinske trte sorte malvazija, ki je je tudi največ v vašem vinogradu. Zakaj prav ta vrsta?

IM:Malvazija je res moja. Primerna je za vse tehnologije, zato lahko uživam v penini iz malvazije, sveži malvaziji, zreli malvaziji, malvaziji, odležani v lesenih sodih, macerirani malvaziji in tudi malvaziji kot desertno vino. Zaradi njene raznolikosti lahko taka vina serviramo prav k vsaki jedi, čeprav ljudje mislijo, da lahko pijemo belo vino samo k belemu mesu in rdeče k rdečemu. Teh tabujev ni več. Potrebno je le razumeti hrano in ji izbrati pravo vrsto malvazije.

Imate tudi sicer raje belo kot rdeče vino?

IM: To je tako, kot če bi me vprašali ali imam raje hčerko ali sina. Oboje imam rada, a morda tudi zaradi mediteranskega podnebja uživam več malvazije. Poleti je na mojem krožniku več rib in zelenjave, refošk pa uživam bolj v zimskem obdobju. Imamo pa na kmetiji tudi črno borgonjo (rdečo malvazijo), ki jo ohlajeno lahko uživamo tako kot malvazijo. Nekaj pa je res: penine so moja strast!

Katera je sicer tista jed, ki jo ima Ingrid Mahnič najraje na mizi, ko ima poleg postavljen kozarček malvazije?

IM: Dnevno ulovljena riba na žaru s kozarčkom ohlajene malvazije je zame kulinarični vrhunec.

Katera faza v vinogradniškem procesu je vam najljubša in kateri bi se, če bi se dalo, izognili?

IM:Moj najljubši del je čas od cvetenja vinske trte do zorenja grozdja, vključno s trgatvijo. Zimo, ko so trte gole in se zdi, da vse miruje, pa bi lahko preskočila…

Več si lahko preberete v reviji Val navtika EXCLUSIVE, poletje 2018