VAL EXCLUSIVE: Foiler – »leti« nad vodno gladino

VAL EXCLUSIVE: Foiler – »leti« nad vodno gladino

FOTO Guillaume Plisson

Plovba na krilcih že od nekdaj ponuja mirno in neprekosljivo udobno plovbo. Foiler zagotavlja izjemno izkušnjo tako za krmarja kakor posadko, ko je trup 1,5 metra nad vodno gladino. Plovbo omogočajo zložljiva hidrodinamična krila iz karbonskih vlaken, ki na račun trdnosti in togosti ter nizke teže omogočajo do 20-odstotno izboljšan izkoristek goriva pri najvišjih hitrostih plovbe.

Edinstveno udobje

Foiler nudi potnikom mirno in tiho plovbo, drugačno izkušnjo, ob kateri se zdi trenje vode ob trup in udarjanje valov klasično oblikovanih plovil zastarelo in preživeto. Z zasnovo trupa naslednje generacije in prelomno tehnologijo vodnih kril omogoča miren in postopen vzlet in spust za največje možno udobje potnikov.

Manj upora, manj porabe goriva

Edinstvena zasnova omogoča večjo hitrost ob manjšem uporu in porabi goriva, hkrati pa prepreči nastanek morske bolezni pri potnikih, zlasti med plovbo po razburkanem morju. Lebdenje nad več kakor dvometrskih valovih brez nelagodnih posledic za potnike z najmanjšim trenjem ponuja udobno plovbo v primerjavi s klasično zasnovanimi trupi, ki morajo izpodrivati velike količine vode.

Pogon naslednje generacije

Z dizelskim in električnim hibridnim pogonom je Foiler v vseh pogledih sodobna jahta, saj ima izboljšan izkoristek goriva z manjšimi posledicami za okolje, nižjimi stroški uporabe in večjim dosegom plovbe.

Hitrost

Najvišja potovalna hitrost je 40 vozlov, pri čemer začne glisiranje na krilih pri 18 vozlih. Plovilo sprejme na krov do 7 potnikov s krmarjem, ki bo upravljal s hibridnim pogonom, sestavljenim iz dveh motorjev podjetja BMW s 320 konjskimi močmi, dva električna generatorja in dva električna torpedna pogona.

Doseg

Pri potovalni hitrosti 30 vozlov ima »leteče« motorno plovilo Foiler s svojim 300-litrskim rezervoarjem goriva doseg 130 navtičnih milj. Za plutje po marinah ali pristaniščih oziroma naravnih območjih, kjer je zaželena tiha plovba, ima hibridni pogonski sistem možnost 10-minutne neslišne plovbe na baterijski pogon s hitrostjo do 10 vozlov.

Igrača za super jahte

Za enostavno vzdrževanje in spravilo ob neuporabi se zložljiva hidro krila in pogonski sklop dvignejo in prestavijo v položaj izven vode. Tako se bistveno zmanjša potreben prostor za hrambo, kar je še posebej primerno in dobrodošlo za shranjevanje plovila v garažnem prostoru na super jahti.