Val EXCLUSIVE: Dubaj – Vse in še več

Val EXCLUSIVE: Dubaj – Vse in še več

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Dubai Tourism

Dubaj je mesto, ki ga z ene strani objemajo valovi morja, z druge strani pa valovi puščave. Globine morskega dna Perzijskega zaliva so, nedaleč stran od obale starega mestnega jedra Dubaj, pred 50 leti razkrile, da so bogate z zalogami nafte in zemeljskega plina. Črno zlato je v kratkem času v ta emirat države Združenih Arabskih Emiratov pripeljalo ogromna finančna sredstva. Ko je studenec z dragocenimi Zemljinimi sokovi nenadoma presahnil, so bili močni temelji ekonomije že postavljeni. Glavni finančni dovodi se danes stekajo iz turističnega, trgovinskega, bančnega in IT sektorja.
Okoli prostora ribičev, nabiralcev morskih biserov ter beduinov, ki so se ukvarjali s pridelavo datljev ter rejo kamel in koz, se je v nekaj borih desetletjih zgradilo območje z enim najvišjih življenjskih standardov na Zemlji in takoj postalo simbol napredka in zmage človeštva nad naravo. Vročemu podnebju in za življenje neugodnim razmeram navkljub je mesto skokovito vzcvetelo. Vzcvetelo s ponudbo v duhu modernega, a tudi s svojevrstnim pridihom topline in gostoljubnostjo arabskega sveta, ki se začne z obvezno dobrodošlico: skodelico vročega aromatičnega čaja in datljev.
»Želeli smo najboljše, ampak dobili smo še več, kot smo si želeli,« pravijo domačini za svoje novonastalo mesto. Takega mnenja so tudi turisti, ki si za svoj destinacijski cilj izberejo Dubaj. Arabsko zlato jajce je vse, kar je Zahod, in še več. Je mesto na Zemlji, ki ima daleč največ presežkov, kar jih je v zgodovini ustvaril človek, na tem drobnem koščku so se zgodili v borih nekaj dekadah, njihovega konca pa še ni videti.

Ena največjih umetno ustvarjenih in najbolj prestižnih marin na svetu
Dolga zgodovinska obdobja je okoli tri kilometre dolg kanal, ki ga je v srčiki starega mestnega jedra Dubaja z izhodom v Perzijsko morje in povezavo z notranjostjo mesta oblikovala narava, predstavljal najpomembnejšo priobalno pomorsko prometno žilo. Še danes se po tej vodni cesti odvija gost promet pretežno arabskih tradicionalnih plovil – aber in dhow. V kontrastu s tem prizorom so v središču novega mestnega jedra Dubaja, v najelitnejšem delu, v tako imenovanem okrožju Marine Dubai, ustvarili tri in pol kilometre dolg umeten kanal, ki omogoča čudovitim jahtam dostop iz Perzijskega morja neposredno do veličastnih stolpnic s poslovnimi in stanovanjskimi nastanitvami. Elitni Dubai Marina Yacht Club zagotavlja več kot 500 privezanim plovilom in njihovim lastnikom storitve najvišjega ranga. Če ne drugje, se navtični somišljeniki lahko sestanejo v prijetno ohlajenem Cigar Lounge, kjer jim sommelier pomaga pri izboru finih cigar. Usnjeni stoli in biljardna miza poskrbijo za občutke prvorazrednega potnika na Titaniku, a tu gostom ni treba skrbeti, da bi se potopili, saj bi se ledene gore pod vedno vročim arabskim soncem nemudoma stopile.

Najvišje stavbe sveta
Še en presežek, ki ga je mogoče videti v Marine Dubai, je 306 metrov visok Cayan Tower, ki je ob odprtju pred petimi leti z 90-stopinjskim obratom od pritličja do vrha postal najvišja zavita stavba na svetu. Stolpnico je ustvarila ista dizajnerska hiša, Skidmore, Owings & Merrill, kot je izdelala načrte za Trump Tower v Chicagu in za najvišjo stavbo sveta, Burj Khalifo, ki je prav tako ugnezdena v tem arabskem mestu.
“Rojeni smo za izzive. Izzive, s katerimi dokažemo sebi in svetu, da zmoremo,” je dejal Ahmed Al Falasi, izvršni direktor projekta Burj Khalifa, ko je opisoval svoj začetni navdih za gradnjo Burj Khalife. S tem, ko se je povzpela 828 m visoko v nebo, velja ta prefinjena lepotica vse od inavguracije v letu 2010 za najvišjo stavbo na Zemlji. “Navpično mesto”, vredno 930 milijonov USD, je nemudoma postalo ikona sodobnega sveta. V njej imajo svoj prostor poslovne in stanovanjske enote ter hotel Giorgio Armani. Celoten dizajn je bil navdihnjen z geometrijo regionalne puščavske rože in vzorčnimi sistemi, ki so vključeni v islamsko arhitekturo. Stavbo so prvotno poimenovali Burj Dubai, a so jo pozneje preimenovali v čast vodje sosednjega emirata Abu Dhabija inob enem predsednika Združenih Arabskih Emiratov, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, ki je Dubaj finančno podprl, ko je bil v težavah. Malodane vse, kar je vezano na Burj Khalifo, je povezano tudi s superlativi. Veličastno stavbo je gradilo 12.000 ljudi z vsega sveta, ima rekordnih 211 nadstropij, zunanjo podobo daje stavbi okoli 26.000 ročno izrezanih steklenih plošč. Dvigala, ki obiskovalce popeljejo z rekordnimi 10 m/s, lahko od začetne do končne točke opravijo najdaljšo, 504 metra dolgo pot. Burj Khalifa ima tudi najvišjo restavracijo na svetu na 442 metrih višine in na 555 metrih najvišjo opazovalno točko…

Več si lahko preberete v reviji Val navtika EXCLUSIVE, poletje 2018