Vabljeni v Pomorski muzej SM Piran!

Vabljeni v Pomorski muzej SM Piran!

Vljudno vas vabimo na predstavitev nove muzejske pridobitve -pomorske votivne podobe – EX VOTO iz Pirana, datirane v leto 1643.

Dogodek v počastitev Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika, bo v petek, 7.2. 2014, ob 11. uri v Pomorskem muzeju “Sergej Mašera” v Piranu.

V soboto, 8.2.2014, bo obisk naših muzejskih zbirk, predstavljenih v palači Gabrielli v Piranu, v Spominski sobi Giuseppeja Tartinija v Tartinijevu hiši v Piranu, v Tonini hiši v Sv.Petru in v nekdanjem skladiščiu soli Monfort v Portorožu, brezplačen

Pomorski Muzej »Sergej Mašera« Piran je  lahko odkupil, s pomočjo donacije Luke Koper, pomorsko votivno podobo iz Pirana, datirano v leto 1643. Nova muzejska pridobitev pomeni majhen, a hkrati zelo pomemben korak k ohranjanju in popularizaciji naše kulturne dediščine. V času, ko muzeji praktično nimajo več možnosti  za odkup muzejskih predmetov (zbiranje in prezentacija le-teh pa sta sestavni del poslanstva muzeja), postajajo donacije ključnega pomena. Izvirnost votivne podobe smo preverili v restavratorski delavnici Narodne galerije v Ljubljani , ki je našemu muzeju takoj ponudila pomoč.  Z veseljem vam posredujemo vabilo in opis votivne podobe, ki bo, kot najstarejša tovrstna slika v muzeju, obogatila zbirko pomorske kulturne zgodovine v palači Gabrielli.

Pomorski muzej v  Piranu se lahko pohvali z največjo zbirko votivnih podob pomorščakov in ribičev v Sloveniji. Od svoje ustanovitve dalje sistematično zbira, evidentira, dokumentira in raziskuje tudi tovrstno pomorsko kulturnozgodovinsko dediščino.

Votivne podobe – EX VOTO so likovna dela večinoma neznanih slikarjev, ljudskih podobarjev, slikane pa so po splošno uveljavljenem obrazcu in so le redko dela znanih slikarjev. Pogosto so manjših dimenzij, naslikane v različnih tehnikah na lesene plošče, na platno in papir.

Sodijo v čas od 17. do 20. stoletja, ko se je navada darovanja votivnih podob razširila tudi med manj premožne sloje ribičev in pomorščakov. Ti so se svojim zaščitnikom (sv. Mariji, sv. Petru, sv. Miklavžu, sv. Bassu idr.) z votivnimi podobami zahvalili za hude preizkušnje (nesreče, brodolome ipd.) na morju.

EX VOTO, ki smo ga odkupili v Starinarnici Insula Antiqua v Izoli, je delo neznanega ljudskega podobarja iz Pirana z datacijo 1643, naslikano je s tempero na leseno ploščico, veliko 21,3 cm x 27,4 cm x 0,8 cm.

Osrednji motiv je upodobitev nesreče na morju, ki se je pripetila, kot sporoča legenda v spodnjem delu slike, prvega junija 1643 piranskim pomorščakom.

Izvirnost votivne podobe smo preverili v restavratorski delavnici Narodne galerije v Ljubljani.

Nakup je omogočila donacija Luke Koper.

www.pomorskimuzej.si