Vabljeni na ogled gradnje istrskega tradicionalnega plovila, topa!

Vabljeni na ogled gradnje istrskega tradicionalnega plovila, topa!

V ponedeljek, 16.7. 2018 ob 11.00, bo v bivših skladiščih soli v Portorožu medijem in javnosti predstavljen potek gradnje replike tradicionalnega lesenega plovila-istrskega topa v okviru projekta “Mala barka 2”.

Škver je bil v občinskih prostorih Monforta postavljen sredi junija, sedaj pa je že vidna konstrukcijska struktura 8,50 m dolgega topa, enega najbolj značilnih plovil severnega Jadrana v preteklosti. Gradnja, po načrtih in tehnični dokumentaciji Andreja Justina, je zaupana ekipi Woodstyle, ki jo vodi Tomi Sinožić iz Izole, med drugim tudi predsednik tamkajšnjega Društva prijateljev starih bark. Strokovno usklajevanje projekta vodi kustos Pomorskega muzeja Uroš Hribar. Gradnja plovila je na ogled javnosti vsak dan od ponedeljka do petka med 10.00 in 13.00, ob sredah in petkih tudi med 18.00 in 21.00.

V prostoru poleg škvera so nameščeni tudi ekrani, na katerih so podane osnovne informacije o projektu, nekdanji ladjedelski dediščini obale slovenske Istre, tradicionalnih plovilih, topu in gradnji topa.

Predstavitev škvera bodo s svojo prisotnostjo in veslanjem z morja pozdravile veslačice Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran, na beneškem topu (Voga veneta Piran).