Vabljeni na dogodek ob 125. obletnici rakiškega jambora!

Vabljeni na dogodek ob 125. obletnici rakiškega jambora!

FOTO slike Veljko Toman

Decembra leta 1893 so posekali največjo jelko oziroma hojo vseh časov na Slovenskem. Potreboval jo je slovenski ladjar Henrik Angel Jazbec iz Trsta, kot nadomestilo za zlomljeni glavni jambor na svoji tovorni jadrnici Beechdale (Bukova dolina). S pomočjo slovenskih gozdarjev jo je vplivni in premožni Jazbec našel v Rakitni, idiličnem naselju, oddaljenem dobre pol ure iz Ljubljane, kamor se danes zaradi blagodejne klime (v največji meri) Ljubljančani v vročih dneh radi umaknejo. Hoja je bila visoka približno 70 metrov, za potrebe ladjarja Jabeca po so jo skrajšali na 64 metrov. Jambor, težek devet ton, so nato s konjskimi in volovskimi vpregami prepeljali po stari rimski oziroma jamborni cesti vse do ladjedelnice sv. Marka v Trst. Tam je jambor dočakala očarana množica Tržačanov, tako velikega jambora še niso videli, o njem pa so še dolgo govorili kot o »leseni pošasti«. Šlo je za izjemen furmanski podvig, danes bi temu rekli transportni oziroma logistični presežek, ki so ga rakiški možje opravili v slabem mesecu dni.

Turistično društvo Rakitna je z namenom, da rakiški jambor in Jamborna cesta ne bi za vedno tonila v pozabo, ob 125. obletnici sečnje in prevoza rakiškega jambora v Trst, pripravilo številne aktivnosti. Poleg zgibank z informacijami o rakiškem jamboru in Jamborni cesti, so v svojem kraju postavili dvanajst informativnih tabel (opremljene so z umetniškimi slikami, ki jih je prispeval rakiški umetnik Veljko Toman) ter manjše lesene usmerjevalne table, ki bodo obiskovalcem v pomoč in orientacijo ob dve urnem sprehodu, ki poteka po poti, po kateri naj bi se rakiški jambor okvirno gibal. Pripravljajo tudi veliko celodnevno turistično in kulturno prireditev z več kot sto nastopajočimi, in sicer v soboto, 22. junija,  s sledečim programom: https://www.mojaobcina.si/brezovica/novice/obvestila/dogodki/vsi-v-rakitno-22-junija-1.html.
Darko Jerina, predsednik turističnega društva Rakitna, pravi:
»Gre za prireditev, kakršne v Rakitni še ni bilo. Osrednji dogodek bo otvoritev 64-metrske replike rakiškega jambora, ki je že postavljena ob rakiškem jezeru, in skulpture v spomin na Brinarjevo jelko, ki je bila kot mutant zaradi posebne rasti edinstvena v svetovnem merilu, vendar jo je neznani vandal posekal sredi leta 2016. Skulptura je narejena iz ostanka hloda Brinarjeve jelke, ki je rasla v gozdu nedaleč od Rakitne. Poleg bogatega kulturnega programa bomo prikazali stara gozdarska orodja, stari način dela v gozdu in odprli spominsko pot rakiškega jambora, opremljeno s pojasnjevalnimi tablami v slovenskem in angleškem jeziku. Prireditev se bo končala pozno zvečer z drugim delom kulturnega programa in s prižigom kresa, saj je 22. junija kresna večer.«

Vabljeni torej v Rakitno, na ponovno oživitev zgodbe veličastnega rakiškega jambora in spominov na Jamborno cesto!

Več o rakiškem jamboru in Jamborni cesti (po kateri so iz vseh koncev Slovenije od konca 18. do sredine 19. stoletja, ko je bila zgrajena železnica med Ljubljano in Trstom, vozili jambore in ostali ladijski les v Severni Jadran, predvsem v Trst in Benetke) si lahko preberete tudi v naslednji, junijski številki Val navtike.