V PORTOROŽU USPEŠNO ZAKLJUČEN JADRALSKI REGATNI TEDEN

V PORTOROŽU USPEŠNO ZAKLJUČEN JADRALSKI REGATNI TEDEN

AVTOR Jakica Jesih
FOTO Jakica Jesih

EKIPA DEJAN PRESEN IN DENES SZILAGYI NOVA EVROPSKA PRVAKA V RAZREDU SEASCAPE 18 &FIRST 18 

MITJA NEMEC IN JERNEJA ŠKOF NOVA DRŽAVNA PRVAKA V RAZREDU FIREBALL

Portorož, 1. september 2019 – V sredo se je v Portorožu začel, danes pa uspešno zaključil tako imenovani ‘regatni teden’, v okviru katerega sta se odvila dva večja jadralska dogodka – Harken Derm Seascape & First 18 odprto evropsko prvenstvo (sreda – sobota) ter državno prvenstvo za razred Fireball (petek – nedelja). Jadralci so v okviru jadralskega tedna že prejšnji konec tedna nastopili tudi na regati Val Navtika s startom v Izoli.

Organizator Harken Derm evropskega prvenstva v razredu Seascape & First 18 je bil tudi letos ŠD GoSAILING, soorganizator pa Slovensko združenje tega razreda. Na startni črti se je zbralo 25 posadk iz osmih držav – Avstrije, Nemčije, Velike Britanije, Slovaške, Srbije, Češke, Hrvaške in Slovenije. Vetra je bilo vse dni, razen v petek, ko je jadralce razveselila blaga burja, bolj malo, kar je botrovalo taktično še zanimivejšim bojem. Vse dni, razen v četrtek, so bili na sporedu tehnični plovi; v četrtek so se jadralci pomerili v dveh navigacijskih regatah, iz Portoroža do Izole in nazaj.

Lanska naslova prvakov in tretjeuvrščenih sta prišli branit slovenski posadki – zmago ekipa olimpijca Mitje Margona (Urška Margon, Sara Margon, ŠD GoSAILING , ter bron ekipa Dejana Presena (Denes Szilagyi, JK Mipc). Ekipa Dejana Presena je bila skozi vse regatne dni nepremagljiva, zmagali so prav v vseh osmih regatah, v katerih so nastopili, in tako gladko osvojili zlato.

Dejan Presen: “Za nami je odlično izpeljano drugo evropsko prvenstvo razreda Seascape & First 18. Jadrali smo odlično, v vseh regatah smo bili res konkurenčni, na srečo smo imeli dobro hitrost in zmagali smo v vseh odjadranih regatah. Končujemo s popolnim rezultatom. Je bilo pa prisotnih veliko dobrih ekip, ki so se prav tako borile za najboljša mesta, kar nas je še dodatno motiviralo.”

Evropsko srebro je šlo v roke ekipi Blaž Kmetec, Jure Jerkovič, ŠD Gibanca (30 točk), bron pa očetu in sinu Juretu Jermanu in Urbanu Jermanu iz JK Pirat (38 točk).

Udeleženci so jadrnice splovilii pred jadralnim klubom Pirat v Portorožu, po regatnem dnevu pa so jih privezali v centru Portoroža na glavnem mestnem pomolu, na ogled radovednim obiskovalcem. Za GoSAILING, rutiniranega organizatorja jadralkih dogodkov evropskega in svetovnega formata ter soorganizatorja tega EP (skupaj s Slovenskim združenjem tega razreda), je bilo to novo prizorišče in nekoliko tudi preizkus lokacij pred regato RC44, ki jo bodo v središču Portoroža gostili prihodnjo pomlad.

Mitja Margon iz ŠD GoSAILING, ki se je evropskega prvenstva udeležil tudi kot jadralec in celo branitelj lanskega naslova evropskega prvaka: “Za nami je naporen teden, bilo je tudi dokaj vroče, glede vetra mislim, da smo imeli še kar srečo, saj smo uspeli izpeljati skoraj celoten program, vseeno pa bi si ga vsaj kakšen dan želeli kaj več, da bi nekatere posadke v Seascapih imele drugačne možnosti. Bili smo na novi lokaciji, v novi zasedbi, imeli smo tudi nekaj novih sodelavcev, a se je vse lepo sestavilo. Zmagali so najboljši in vsem iskreno čestitam. Tudi državno prvenstvo za Fireballe se je danes končalo v prijetnem vzdušju in veseli smo, da smo prejeli veliko čestitk udeležencev, še posebej tistih, ki so prišli od daleč. Ponovno se je izkazalo, kako pomemben je tudi družabni program, ki je lepo popestril dogajanje na morju.”

Mitja Margon se je zahvalil tudi jadralcem, sodelavcem ŠD GoSAILING in regatnim uradnikom za odlično izpeljavo regate, ter sponzorjem Okolju Piran, Lifeclass in Turističnemu združenju Portorož za podporo pri organizaciji dogodka na novi lokaciji.

Dogodek je obiskal tudi v jadralski krogih legendarni, skoraj 90-letni gospod Peter Harken s soprogo dr. Edit Olasz Harken, ustanoviteljico Harken Derm linije sončnih krem in losijonov, izdelanih prav s potrebami jadralcev v mislih. Ga. Harken je predstavila oba izdelka in ju podarila tudi ekipam, portoroški dogodek pa je služil tudi kot prva evropska promocija te nove blagovne znamke.

Regatni teden so popestrile košarkarske tekme trojic na izpadanje, v petek, 30. avgusta zvečer, pa je bil na plaži hotelov Lifeclass koncert skupine King Foo.

Rezultati:

Seascape / First 18

  1. Dejan Presen, Deni Szilagyi, JK Mipc (8 točk)
  2. Blaž Kmetec, Jure Jerkovič, ŠD Gibanca (30 točk)
  3. Jure Jerman, Urban Jerman, JK Pirat (38 točk)

Fireball državno prvenstvo

  1. Mitja Nemec, Jerneja Škof (JK Fireball)
  2. Jaka Kralj, Andrej Markota (BD Sidro)
  3. Domen Medved, Živa Kuntarič (JK Živaana)