V Portorožu in Piranu poletja še ni konec

V Portorožu in Piranu poletja še ni konec

AVTOR Turistično združenje Portorož g.i.z., Lea Šuligoj

Letošnji avgust prinesel še za odtenek boljše turistične rezultate kot lanski. Namestitvene kapacitete še vedno odlično zasedene, čaka nas tudi še obilica prireditev. Ta konec tedna veliko zabave, dobre glasbe in ognjemet na Portoroški noči.

Ferragosto je dosegel svoj vrhunec in turističnim ponudnikom v občini Piran prinesel bogato bero. Minuli konec tedna (14.-16. avgust) so gostje v hotelih ustvarili 12.400 nočitev. Kapacitete pa so že ves avgust polno zasedene. V dveh tednih tega meseca so hotelirji zabeležili 92.800 nočitev, kar je 4 % več kot lani. 80 % vseh nočitev so ustvarili tujci, poleg najbolj številčnih Italijanov so tukaj še Avstrijci, Nemci, Rusi ter pisana druščina Madžarov, Belgijcev, Čehov, Srbov, Švicarjev, Slovakov, Nizozemcev, Britancev, Francozov in drugih. Med njimi se (bolj ali manj uspešno) skrivajo tudi marsikateri petični gosti, kot so ruski milijarderji ali kuvajtski šejki. Sezona pa se še zdaleč ni zaključila. Kljub slabšemu vremenu so hoteli danes še vedno 90-odstotno zasedeni.

Minuli konec tedna se številni obiskovalci Portoroža in Pirana zagotovo niso dolgočasili. Tartinijev trg je v petek napolnila prireditev Zvezde pod zvezdami, kjer so izbirali Miss turizma Slovenije za Miss turizma sveta. Zmagala je Anja Antič, ki bo s svojo lepoto zastopala barve slovenskega turizma na Tajskem. V nedeljo se je v Tartinijevem gledališču zaključil Poletni festival Piran. Zaključil pa se je tudi moški teniški turnir ATP Challenger Tilia Slovenia Open, ki je v soboto napolnil portoroški teniški stadion. V finalu je zmago slavil Italijan Luca Vanni, česar so se veselili tudi številni italijanski gosti. Pokal mu je podelil predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor.

 Zabavno dogajanje pa se še nadaljuje. Približuje se vrhunec Portoroških noči, ki bo letos poleg dobre glasbe predstavil tudi spektakularne vodne fontane in ognjemet. V petek, 21. 8., se bo Uroš Perić – Perry s koncertom poklonil legendarnemu Rayu Charlesu. V soboto, 22. 8., pa bo nastopil Sugar Free Zucchero band, ki nas bo popeljal v svet Zuccherovih največjih uspešnic. Koncerti na portoroški ploščadi se bodo pričeli ob 22. uri, v soboto ob polnoči pa bo sledil še ognjemet.

Piran bo ponudil veliko prijetnih glasbenih trenutkov za ljubitelje intimnejših koncertov in klasične glasbe. V petek se na obzidju pričenja Festival obzidja, v križnem hodniku pa bo potekal zaključni koncert Piranskih glasbenih večerov. Naslednji teden pa se že pričenja Tartini festival