V Portorožu in Piranu leto zaključili s kar 7% več hotelskih nočitev

V Portorožu in Piranu leto zaključili s kar 7% več hotelskih nočitev

AVTOR Turistično združenje Portorož g.i.z., Polona Žigo
FOTO arhiv Turistično združenje Portorož

 Turistično združenje Portorož zadovoljno s številom hotelskih nočitev v letu 2017 – v Portorožu in Piranu so jih zabeležili kar 7 % več v primerjavi z letom 2016. Tudi decembrski obisk je bil dober.

V Portorožu in Piranu so leto zaključili s skoraj 1.260.000 hotelskih nočitev, kar je 7 % več kot v letu 2016. V primerjavi z 2016 je bilo za 6 % več domačih gostov, 8 % več je bilo tujcev. Dobri dve tretjini hotelskih nočitev so ustvarili tuji gosti, med katerimi je bilo največ Avstrijcev, Nemcev in Italijanov.

Izjemen obisk je Turistično združenje Portorož zabeležilo tudi v Turistično-informacijskih pisarnah (TIC) v Portorožu in Piranu. V povprečju so informacije nudili kar 25 % več obiskovalcem kot leto prej. V času visoke turistične sezone je TIC Piran dnevno obiskalo tudi do 1000 turistov.

December v Portorožu in Piranu

V mesecu decembru so hoteli v občini Piran ustvarili nekaj manj kot 56.000 hotelskih nočitev, kar je 1 % več kot v enakem obdobju v letu 2016. Približno 60 % je bilo tujih, 40 % pa domačih gostov.

Na silvestrovo so hoteli v Portorožu in Piranu ustvarili 4808 nočitev. Prevladovali so nemško govoreči gosti in Italijani. Veliko je bilo tudi slovenskih gostov – ob morju jih je silvestrovalo kar 19 % več kot leto prej. Večina gostov je na destinaciji bivala dva oz. tri dni. Zasedenost ležišč v hotelih je bila zadnji dan v letu 85 %.

V Portorožu in Piranu kopica prireditev že v prvih mesecih leta

V Portorožu in Piranu se že v prvih mesecih leta obetajo številne prireditve. Norčave pustne maske se bodo 11. februarja v Portorožu zbrale na 10. Istrskem karnevalu in 8. Portoroški pustni povorki. Za romantike v Portorožu in Piranu med 16. in 18. februarjem prirejajo Valentinov vikend s koncertom skupine Manouche. Marca bodo na svoj račun prišli ljubitelji vina na Festivalu Malvazija, ki ga bodo spremljale kulinarične in strokovne delavnice. Praznik sv. Jurija, zavetnika mesta Piran, bo 22. aprila. Med 28. in 29. aprilom Turistično združenje Portorož v Padni prireja etnološko prireditev Praznik olja in bledeža z bogato ponudbo avtohtonih sort oljčnega olja, jedi iz bledeža, kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi, ki so jih v Istri kuhale none. Poleg kulinaričnih dobrot se bodo obiskovalci lahko udeležili pohodniškega izleta in uživali na pristni istrski zabavi.