V Padno na Praznik olja in bledeža!

V Padno na Praznik olja in bledeža!

AVTOR Turistično združenje Portorož g.i.z.
FOTO arhiv Turistično združenje Portorož g.i.z.

Prvomajski prazniki bodo kot nalašč za obisk piranskega zaledja. V Padni vas čakajo pristna istrska doživetja ter bogata ponudba avtohtonih sort oljčnega olja in jedi iz bledeža (blitve). Sobotni večer bo z istrskim temperamentom začinil Rudi Bučar.

Od 1. do 3. maja bo v Padni potekal četrti Praznik olja in bledeža, ki bo predstavil avtohtone sorte oljčnega olja in jedi iz kakovostnih lokalno pridelanih sestavin. V ospredju bo istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov, med katerimi bodo kraljevale kulinarične mojstrovine iz bledeža (blitve).

Jadran Furlanič, direktor Turističnega združenja Portorož: “Namen prireditve je približati obiskovalcem naše bogato zaledje in jim predstaviti odlične avtohtone sorte olja. Zaradi klimatskih posebnosti je naše olje prepoznavno po značilni aromi, okus pa je malenkost bolj grenak in pikanten. Istrsko olje je cenjeno tudi zaradi ugodne sestave maščobnih kislin, po svoji kakovosti pa se lahko primerja z najboljšimi na svetu.”

Prireditev, ki jo organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Padna, se bo slavnostno pričela v petek, 1. maja, ob 10. uri z glasbeno spremljavo Šavrinskih godcev, občinstvo pa bo nagovoril tudi župan Občine Piran Peter Bossman. Poleg kulinaričnih užitkov bosta dogajanje popestrila tudi otroški Ex-tempore pod strokovnim vodstvom Mire Ličen Krmpotič in gledališka predstava KD Movraž »Kunica pa ne«. V petek pod večer se bo v soju bakel in ob zvokih glasbe Šavrinskih godcev razvila romantična istrska atmosfera. V soboto zvečer pa bo nastopil Rudi Bučar s spremljevalno skupino. Prireditev bo nekaj posebnega tudi zato, ker bodo ponujali le domače jedi ter lokalno pridelano vino oz. ‘bevando’ in brezalkoholne pijače.

Sobota bo dan za rekreacijo. Ob 9.00 se bo namreč pričel Boškarinov pohod, ki bo potekal po starih vaških poteh od Padne preko Nove vasi do Krkavč. Pohod bo vključeval ogled vaške galerije Božidarja Jakca, obisk oljarne z degustacijo ekstra deviškega oljčnega olja, obisk vinske kleti z degustacijo vin, istrsko malico in druga majhna presenečenja. Udeležba na pohodu je možna ob predhodni prijavi do 28. aprila na info@autentica.si; dodatne informacije na www.autentica.si in 031 337 339 oziroma 05 611 79 62.

V nedeljo bo ob 10.30 slavnostna maša v cerkvi sv. Blaža, sledil pa bo blagoslov bledeža.

Vsak dan bodo ob 13. in 17. uri organizirani brezplačni vodeni ogledi Padne, za oglede pa bo odprta tudi galerija Božidarja Jakca.

Obiskovalci prireditve bodo lahko za pet evrov kupili paket petih degustacijskih kuponov.

V petek in soboto bo organiziran tudi brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana: ob 9.00, 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 in 19.00, zadnji odhod iz Padne ob 21.00, v soboto ob 22.00.

www.portoroz.si

Bledez_MKostanjsek