V Novo vas na kozarček rujnega in česnove dobrote

V Novo vas na kozarček rujnega in česnove dobrote

AVTOR Lea Šuligoj, Turistično združenje Portorož g.i.z.
FOTO Ivan Pisar Vanč
  1. Praznik vina in česna, 13.-14. julij 2019

 Konec tedna bodo odlično vino in česnove dobrote marsikoga zvabili v Novo vas. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča, na ogled bodo vaške znamenitosti, zvečer pa se obeta tudi odlična zabava ob zvokih glasbe.

To soboto in nedeljo bo v Novi vasi nad Dragonjo dišalo po istrskem česnu, domačem vinu in drugih kulinaričnih dobrotah. Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas že osmič zapored prireja Praznika vina in česna. Prireditev v ospredje postavlja tipične lokalne proizvode, med katerimi ima česen v novovaški zgodovini prav posebno mesto. Domačini te vasice v piranskem zaledju še danes radi povedo, da so prav zaradi prodaje česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva. Radi pa se pohvalijo tudi z odličnimi vini, med katerimi kraljujeta malvazija in refošk. Tudi letos bodo vaščani v času praznika odprli svoja slikovita dvorišča in obiskovalcem približali življenje v istrski vasici.

Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini, velikih zdravih strokih in bogatem okusu. Navadno ga istrski kmetje pobirajo v začetku julija. Je naravni antibiotik, saj deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Velja za bogat vir kalcija, fosforja in vitamina C.

Program praznika se bo začel v soboto ob 16.00 z istrsko tržnico lokalnih dobrot. Za dobro vzdušje bo poskrbel vaški godec in humorist Vitorjo, za kulinarično piko na i pa Marija Merljak, ki bo na delavnici istrske kuhinje predstavila česnove jedi. V soboto ob 17.00 bo organiziran brezplačen voden ogled vasi, oba dneva pa bodo na ogled tudi vaški muzej z etnološko zbirko Kapelučina hiša ter cerkev Marije Rožnovenske in zvonik sv. Jožefa.

Uradno odprtje praznika bo v soboto ob 19.30, ko bodo obiskovalce pozdravili župan občine Piran Đenio Zadković, direktor Turističnega združenja Portorož mag. Igor Novel in predsednica Krajevne skupnosti Nova vas Pia Bizjak. Dogodek bo popestril nastop folklorne skupine Mužika Boršt, sledila pa bosta plesni nastop Ane Lazar in Janeza Šepetavca ter koncert skupine Mladi gamsi. Veselo bo tudi v nedeljo zvečer, ko bosta nastopili skupini Laurilyn in Istranbul.

Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana: ob 15.30, 16.30, 17.30, 18.30, 19.30 in 20.30, zadnji odhod iz Nove vasi v soboto ob 24.00, v nedeljo pa ob 22.00.

Nova vas-zgibanka