V novi Val navtiki EXCLUSIVE: Atalante 127

V novi Val navtiki EXCLUSIVE: Atalante 127

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Claasen Shipyard

Atalante 127 je logično nadaljevanje jadrnice Atalante TC90. Po navodilih lastnika so pri Claasen Shipyards ustvarili večjo in hitrejšo jadrnico, z udobnejšimi prenočišči tako za goste kot posadko. Jadrnica je velika ravno toliko, da posadka ne »izgubi tesnega stika« z vodo, hkrati pa je še vedno dovolj okretna za udeležbo na tekmovanjih. Oblikovalec in ladjedelski inženir André Hoek je za to izjemno jahto z navdušenjem dejal: »Atalante je zaradi kakovosti izdelave in oblikovanja ena izmed najboljših jadrnic v tej kategoriji, s čimer potrjuje, da ladjedelnica Claasen Shipyards spada med elito.«

Hoek Design je bil odgovoren za oblikovanje zunanjega profila, navtično arhitekturo pa tudi za oblikovanje notranjosti. Tako ladjedelnica kot »dizajnerska hiša« ter poveljnik s posadko so s svojimi izkušnjami doprinesli veliko znanja in izboljšav. Zaključna in obrtniška dela izurjenih rokodelcev z vgrajenimi vrhunskimi materiali so skoraj neprecenljiva. Enako velja tudi za njen tehnični vidik – za vse sisteme, postavitev strojnice, hidravliko, polaganje električnih kablov, cevi ipd. Klasično notranjo opremo z mehkimi linijami so oblikovali in dobavili v londonskem podjetju Hamilton Weston.

Izdelana za zmago
Z neprekinjenimi vzdolžnimi rebri iz aluminija z visoko natezno trdnostjo je Atalante zelo zmogljiva jadrnica. S kobilico, ki sega globoko pod trup, in krmilnim listom iz karbonskih vlaken je krmarjenje speljano po prenosih neposredno na krmarsko kolo. Zaradi učinkovitega sistema je vožnja prijetna, krmarju pa omogoča pridobivanje povratnih informacij, kar je koristno pri regatah in skrajnih obremenitvah. Zaradi podvodne izoblikovanosti, jambora iz ogljikovih vlaken, vrvi in športnih jader North 3DI je jadrnica na regatah zelo hitra.

Domiselna postavitev
Pri plovilu Atalante se osrednji kokpit nahaja poleg nadgradnje, kabina za lastnika pa se po želji lastnika nahaja v krmnem delu z manjšim kokpitom. Lastnik namreč izredno uživa v jadranju in želi jadrnico večino časa krmariti, zato je želel, da se krmilo postavi v kokpit ob njegovi kabini. Ob zasidranju je tako celotna zadnja površina namenjena lastnikom.
Atalante je primerna tako za družinsko križarjenje kot za čarter. Njena notranjost je narejena iz furnirjev mahagonijevega lesa, uvoženega z Antilov. Stropi in stene nad stenskimi oblogami so bele barve. Jahta bi lahko imela še več kabin, vendar si je lastnik želel manjše število prostornejših sob. …

Več si lahko preberete v Val navtike EXCLUSIVE 5/2016.