Upravljanje jadrnice brez pomoči krmila

Upravljanje jadrnice brez pomoči krmila

Val 141

Drobni nasveti

AVTOR Robert Rodman
FOTO arhiv Vala

Sposobnost krmarja, da pripravi jadrnico k vožnji z njeno največjo možno hitrostjo, je skupek trdega dela, vaje in ogromno časa, prebitega na vodi. Res je, da danes poznamo že precej inštrumentov, ki nam omogočajo lažje, pravšnje odločitve in nam pomagajo iz plovila iztisniti kar največjo hitrost. Pa vendar kljub vsej tej tehnologiji ostaja krmarjeva »roka« tista, ki omogoča doseganje vrhunskih rezultatov.

Krmarjeva sposobnost in dolžnost je jadrati z jadrnico z njeno največjo možno hitrostjo v danih razmerah. Za vsa druga dela, kot so na primer taktika, strategija in trimanje jader, poskrbijo na jadrnici drugi člani posadke. Le tako se lahko namreč krmar osredotoči na kot jadrnice, hitrost, valove, predvsem pa vzpostavi določen občutek pravilnega jadranja z jadrnico.

Vendar pa v praksi navadno ni tako. Naši krmarji so na regatah, ob vsem prej naštetem, obremenjeni še z opazovanjem okolice svojega plovila, s tem, kaj počnejo nasprotniki. V hipu se morajo odločati, po kateri strani regatnega polja bodo jadrali, pa čeprav to zaradi naglice večkrat poslabša končno uvrstitev itd. Vse skupaj zahteva od krmarja že človeka in pol, če ne že dva.

Za lažje delo na jadrnici naj bi med krmarjem in posadko tekel pogovor o pomembnih informacijah. Krmar mora med jadranjem sodelovati s trimerji jader in jih obveščati, kaj se z jadrnico dogaja in kaj čuti na krmilu (na primer, ali jadrnico kam »vleče«, ali je krmilo nevtralno itd.). Nasprotno naj bi posadka obveščala krmarja o dogajanju na regatnem polju, o spremembah vetra ali o tekmecih. Le tako se lahko krmar skoncentrira na hitrost jadrnice, obenem pa dobiva zanj zelo pomembne informacije.

Krmar upravlja jadrnico neprestano. Argola krmila ali krmilno kolo se nenehno premikata in s tem tudi smer jadrnice. Premiki krmila so majhni, včasih komaj zaznavni, na primer pri jadranju proti vetru. Vendar pa je potrebno občasno jadrnico obrniti tudi na nove uzde (obrat proti vetru) ali narediti obrat okoli oznake. Takrat bo obrat na krmilu obsežnejši, premik krmilne ročice in s tem lista krmila pa opaznejši. V osnovi poznamo tri možne načine upravljanja jadrnice in spreminjanja smeri.