Ugor

Ugor

Val 137

Ugor

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

V zimskih in spomladanskih mesecih, ko je morje še hladno, se večina rib umakne v globino. Ker ugorji sodijo med redke ribe, ki se nahajajo blizu obale tudi v tem času, pa tudi zato, ker jih ni posebno težko loviti, menim, da so pravšnje ribe tudi za navtične ribiče. Ribolov na ugorje je za navtike primeren tudi zato, ker jih uspešno lovimo ponoči, ko po navadi ne plujemo in ker za tovrsten lov ne potrebujemo posebne in drage opreme.

Ima svojstveno obliko telesa, zato ga bomo težko zamenjali s kakšno drugo ribo. Njegovo telo je okroglo, dolgo in zaobljeno, ki pa se proti repu splošči. Ima sploščeno glavo, ki jo krasi dvoje velikih oči z zlato obrobo, prepoznaven pa je tudi po velikih ustih, v katerih pa ni nazaj obrnjenega zobovja, temveč drobni in izredno ostri zobki, ki spominjajo na krtačo.

Po hrbtu, torej zgoraj, je temno rjave ali temno sive barve, po bokih je siv, po trebuhu pa svetlo siv ali bel.

Po videzu, pa tudi po vijugastem načinu gibanja je nekoliko podoben kači, še najbolj pa svoji bližnji morski sorodnici mureni. Neizkušeni ribiči znajo manjše primerke ugorja zamenjevati tudi z jeguljami, ki ju ločimo po tem, da ima jegulja luske, ugor pa ne.

Ugorji živijo do 20 let. Odrasli ugorji so pravzaprav prave morske mrcine, saj zrastejo povprečno do 2 metra in 50 kilogramov. Rekorden primerek, ulovljen v bližini angleške obale, je tehtal preko 100 kg. Zagotovo pa so bili presenečeni tudi ribiči, ki so ob otoku Žirje na plano potegnili 2,5 metra dolgega in 68 kilogramov težkega orjaka. Tovrstni ulovi so seveda velika izjema, saj podatki govorijo, da je povprečna teža ulovljenih ugorjev v Jadranskem morju okoli 2 kg, ulov, težji od 5 kilogramov, pa je vreden ribiškega veselja.

Še to! Po zakonu je na vzhodni strani Jadrana dovoljeno uloviti, nato pa v lonec odnesti le ugorje, večje od 70 centimetrov.

Ribafiš-mizatiš

Ugorji ne sodijo med prvovrstne ribje dobrote, res pa je, da si je dober in pravi brodet brez njih težko predstavljati. Ob tem, da so odlična sestavina brodetov, lahko ugorjeve kolobarje pripravimo kot samostojno jed. Preden ugorjevo meso pražimo ali cvremo, ga nekateri za kakšne pol ure namočimo v mleko. Velike in debele, s tem pa nekoliko mastne ugorje, je najboljše pripravljati na žaru. Verjeli ali ne, ugorja lahko pripravimo tudi podobno kot pasulj, le da namesto prekajenega svinjskega mesa k belemu fižolu dodamo koščke ugorja in malce vina. Jed je nenavadna, zanimiva, celo naravnost odlična. Upam si trditi, da prav takšna, kot je kot je sam lov nanj.