Ugor in murena na trnek

Ugor in murena na trnek

Val 160

Ribolov

AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Strah in odpor pred kačami je v ljudeh zasidran že od nekdaj. Temu navadno, sploh v naših krajih, kjer je nevarnost strupenih ugrizov kač zanemarljiva, botruje nepoznavanje narave kač. Marsikdo pa se zgraža že nad samim gibanjem kač in njihovim srepečim pogledom s hladnimi očmi brez vek.

Pod morsko gladino Jadrana pa se v črnih luknjah skrivajo kačaste ribe, ki so povrhu vsega zgoraj naštetega še močno sluzaste, spolzke, požrešne, neustrašne in imajo izredno močan ugriz. Govorim o ugorju in mureni. Obe ribi sta dokaj poznani med navtiki, na ribjih tržnicah pa večinoma prodajajo ugorje, tu in tam kakšno mureno. In ugorji v »šoping centrih« so navadno tisti svetlo rjavi, malo daljši in debelejši od vrtnih glist. Ker je pač komercialni ribolov »biznis« in se mora iz morja poloviti vse živo, ne glede na velikost, starost in dozorelost plena. Pa četudi govorimo le o ugorju, ki jih ne manjka nikjer v Jadranu in drugje po svetu, mi gre to pač v nos.

Ugor je temno rjav s klasičnim belim trebuhom, medtem ko je murena v Jadranu črna z rumenimi pegami. Ugor je brez ošiljenih zob, murena jih ima preveč. Ugriz obeh je za plen ali prst brutalen, in hitro lahko pride do infekcije ugriza, saj sta ribi mrhovinarja in imata precej zasvinjana usta. Sploh za mureno to še bolj velja. Podobno kot krokodil, ti dve vrsti po ugrizu in v paniki izvedeta vrtenje telesa okoli vzdolžne osi, da plen odtrgata. Obe vrsti živita v globinah od 1 m do preko 100 m. Globlje kot boste lovili, večjo ribo lahko pričakujete.

Murena je značilna riba južne Dalmacije in otokov Vis, Lastovo, Mljet … Severneje je redkejša, medtem ko je ugor prisoten dobesedno povsod – tudi v marinah, lukah in opuščenih pomolih. Murene se praviloma zadržujejo na nekoliko bolj odročnih, neobljudenih delih obale oziroma morja, na skalnatih, strmih terenih, z bujno podrastjo in razgibanim dnom, kjer predvsem ponoči, kot ugor, stikajo za hrano. Njihov plen so speče ribe, hobotnice, ranjene, mrtve živali, skratka vse, kar počasi leze ali miruje in je živalskega izvora. Velikost plena ni ovira, le da je energijsko bogat. Zaradi zelo občutljivih oči sta obe ribi nočni ptici. »Kad padne mrak«, se začne preiskovanje terenov okoli brloga. Ugor doseže težo preko 50 kg in več kot 2 m dolžine, murena načeloma nekaj manj. To so prave pošasti, celotno telo je sama mišica, kateri so človeške mišice težko kos. Že mali ugor ali murena, dolžine nekaj čez 1 m, skupaj s kožno sluzjo, sta v še tako robatih rokah zelo težko ukrotljiva. Lastovski ugor s fotografije je bil dolg 170 cm, slabih 10 kg težak, in ko sem ga v temni noči v soju lune izvlekel iz globin in položil na dno čolna, nas je vseh 5 »članov posadke« zletelo na rob pasare, z nogami v zraku, kot da bi v čolnu eksplodirala bomba.