Twelve One Design

Twelve One Design

Val 133

Čistokrvni regatnik za vsakogar

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan

Spomladi smo v Valu objavili predstavitev nove, komajda splovljene jadrnice, ki je bila zasnovana ob podobnih zamislih kot veliko dražja jadrnica RC 44, katera je morda prav zaradi visoke cene zaplula v vode jadralnega elitizma. Dvanajstmetrska lepotička 12 OD pa je namenjena širšemu krogu jadralcev. Da jo bolje spoznamo, smo v poletnih mesecih z njo tudi zajadrali in za prvi preizkus že na prvi pogled zelo prepričljive jadrnice vkrcali prekaljeno posadko slovenskih jadralcev. Simon Dekleva je poprijel za krmilo, Luka Košir je prevzel glavno jadro, Dean Cah je skrbel za dvižnice in druge nastavitve pri jamboru, Boris Leskovar pa je prevzel delo na premcu. Z njimi je zajadral še Claudio Bertazzoni kot predstavnik zastopnika.

Twelve OD je jadrnica, ki je zasnovana za tekmovanja s sebi enakimi jadrnicami, merjenje jadralskih moči in znanja krmarjev ter posadk na enakem “orožju”, jadralsko dvobojevanje in flotne regate v sklopu razreda ali pa tudi za tekmovanje na tako imenovanih open regatah. Jadrnico, kakršna je twelve OD, si je gospod Thomas Gozdecky zamislil že pred leti, a se je projekt, katerega zamisel je nadgrajeval Russell Coutts, ki je nastajajočemu projektu dal tudi svoje ime, razvijal drugače, kot si je “idejni oče” to zamislil. Zato se je gospod Thomas prvotne zamisli lotil po svoje. Skupaj s projektantom, s katerim je že delal na projektu Solaris 36, Marcom Lostuzzijem, projektantom lani proglašene evropske jadrnice leta, SLY 42, je ustvaril novo jadrnico, dvanajst metrov dolgo in cenovno dosegljivo. Namenjena je največ petčlanski posadki in, kar je morda najpomembnejše, z majhnimi stroški jo bo mogoče prepeljati od regate do regate. Zato so vzporedno snovali tudi vozilo in prikolico, s katero je mogoče dvanajstmetrsko jadrnico – tudi zato široko le 249 centimetrov – brez posebnega spremstva voziti po kopnem.

Jadrnice, zasnovane na podobnih zamislih, ki so se hitro “prijele” kot jadralni razredi, so prav v severni Italiji pred leti doživele velik razcvet, zato gre podobno priljubljenost, kot so jo imele asso 99, dolphin in druge, predvideti tudi za veliko sodobnejšo 12 OD. Namen izdelati hitro in lahko vodljivo jadrnico, cenovno sprejemljivo, preprosto in ceneno za vzdrževanje, lahko prevozljivo, se je Thomasu Gozdeckyju in Marcu Lostuzziju povsem posrečil.

Naj tudi tu povzamem razmišljanje Simona Dekleve, ki pravi, da jadrnica twelve one design nudi zelo veliko za dano ceno in ima ob tem še zelo široko paleto uporabnosti. Primerna bo tudi za manj izkušene tekmovalce kakor tudi za šolsko jadranje. Seveda pa bo izvrstna tudi v rokah izkušenih tekmovalcev na “zaresnih” regatah.

Ko pogledam po nam bližnji tekmovalni sceni, kaj hitro uvidim, da je jadrnica twelve one design na kožo napisana vrsti posadk, ki jih srečujem na regatah Tržaškega zaliva. Ne le to, tudi v drugih pogledih je pravšnja. Vzdrževanje bo cenejše, ker je ni treba barvati z antivegetativnimi premazi, le oprati jo je treba, ko jo po regati dvignemo na suho. Praksa je pokazala, da je to v mnogih marinah tudi cenovno sprejemljivo, saj imajo več suhih kot mokrih vezov. Prikolica nam omogoča, da jadrnico po cesti spravimo na bolj oddaljene regate, pri čemer je dovolj eno vlečno vozilo za več bark, kar lastnikom zmanjša stroške.

Cena same jadrnice (112.500 € + dajatve) in kompleta primernih jader, kakršnega v paketu nudi miljska jadrarna Olimpic (okoli 12.000 €), se zdi več kot primerna, če vzamemo v zakup vse njene prednosti. Primerjave tega regatnika s potovalno-tekmovalnimi jadrnicami pa niso umestne. Konec koncev, s koliko čistokrvnimi regatniki pa lastniki hodijo na dopuste. Ko se bo razred razvil, kar gre ob načrtovanju flote v lasti izdelovalca pričakovati v zelo bližnji prihodnosti, in na podlagi pobude za ciklus regat v sklopu Europe Sailing Cup, opisane v nadaljevanju, gre pričakovati bogat program regat s temi monotipi, katerih prednost je še ta, da se z njimi lahko udeležimo še vseh “open” regat, s katerimi pa so zapolnjeni skorajda vsi vikendi v letu.