Tucson 2,0 CRDi Aut. 4WD Impression

Tucson 2,0 CRDi Aut. 4WD Impression

Val205

Hyundai – velik v vseh pomenih besede

AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

Veliki Hyundaijev terenski avtomobil tucson se po uspehu ix35 ponovno vrača med kupce. Prinaša praktično vse, kar Hyundai premore, tako kot vsi avtomobili omenjene znamke pa prepričuje z ugodnim ravnovesjem med vsebino in ceno. Lahko bi rekli, da sodobni hyundai vsekakor niso ceneni.
Avtomobile omenjene znamke preizkušam že vse od leta 1989, morda 1990, ko so prišli prvi v Luko Koper kot del generalnega tovora. Prav z njimi se je kasneje začel organiziran pretovor avtomobilov v Kopru. Razlika med takratnimi avtomobili znamke Hyundai in današnjimi je takšna, kakršna je razlika med pretovorom avtomobilov v Kopru konec 80. let prejšnjega stoletja in danes. Še več, danes tovrstni avtomobili v Evropi niso le izdelani, marveč so v dobršni meri tu tudi razviti. To velja tudi za tucsona.
Vožnja z njim je preprosto uglajena.
Za podrobnejši opis sem potreboval kratek razmislek. Lahko bi rekli, da ob umirjeni vožnji tucson deluje tako, da vozniku ni potrebno veliko razmišljati. V veliki meri avtomobil poskrbi sam zase in marsikaj opravi namesto voznika.
Ob tem nenehno bdi nad udobjem vseh potnikov v notranjosti in celo pazi na varnost ostalih udeležencev v prometu.
S pomočjo radarskega sistema in kamere zmore samodejno zavirati in se izogniti naletom. Sistem deluje vse do hitrosti 180 km/h. Do 70 km/h samodejno zaznava tudi pešce, ki prečkajo cesto. Tucson nadzira mrtvi kot, pomaga vozniku ostati znotraj voznega pasu, ob vzvratni vožnji pa ne opozarja le na ovire, marveč tudi na približevanje drugih vozil. Elektronski sistem stabilnosti je povezan tudi z elektromehanskim volanom. S samodejnim usmerjanjem volana pomaga vozniku umiriti vozilo v nevarnih razmerah. Ker vse to počne izjemno učinkovito in subtilno, se zdi, kot da je brez značaja, vendar je resnica povsem drugačna.
Še najbolj »opazen« je s pogonskim sklopom. Dizelski štirivaljnik se namreč postavlja z veliko močjo in velikim navorom v sorazmerno velikem območju delovanja z majhnimi vrtljaji. Uglajen, a sočasno odziven in učinkovit, je na ravni vse ostale tehnike tudi šeststopenjski samodejni menjalnik, svoje pa doda še štirikolesni pogon. V osnovi je tucson gnan na prednji kolesni par. Na spolzkih podlagah v hipu razporedi pogon med zadnjimi in prednjimi kolesi do razmerja 50 : 50. To razmerje je pred vožnjo na zahtevnih podlagah mogoče tudi nastaviti. …

Več si lahko preberete v 205. št. Val navtika.