Trogir

Trogir

Val 159

Muzej na prostem

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Trogir je mesto, ki je v pravem pomenu besede muzej na prostem. Za ljubitelje kulturno-zgodovinskih spomenikov, izvirnih stavb in lepih ulic je za obzidjem sklenjeno izredno dobro ohranjeno mestno jedro, kjer lahko na enem mestu spoznamo prepleteno kulturno dediščino od romanike do sodobnega časa. Enkratno zgodovinsko jedro zbuja zanimanje med popotniki in obiskovalci, navdušenimi nad umetniškimi zbirkami, spominki in kulinarično ponudbo. Na otoku zgrajeno srednjeveško obzidje, katero obdaja mesto, sodi med najlepše na jadranski obali. Stari del Trogirja na otočku je zaradi neprecenljive kulturne vrednosti leta 1997 vpisan v seznam svetovne kulturne dediščine pri UNESCU.

Trogir leži na obalnem pasu Kaštela in je v zahodni smeri oddaljen od Splita dobrih 20 kilometrov. Staro mestno jedro leži na otočku med otokom Čiovo, povezanim z dvižnim mostom in kopnim, kjer ga povezuje majhen kamniti most. Mesto se razprostira tudi na severni obali Čiova, nasproti otočka s starim jedrom in srednjeveškim obzidjem. Danes ima mesto z okolico 13.000 prebivalcev ter dobro avtobusno in ladijsko povezavo z večjimi mesti na Hrvaškem. V poletni sezoni se lahko peljemo s čolni do Splita, na Mali Drvenik in Veliki Drvenik.

Širšo okolico Trogirja, med Segetom in Čiovim, tvorijo številni otočki z bujno vegetacijo ter kamnitimi in prodnatimi plažami. Razčlenjeno obalo imenujejo kar »Trogirska riviera«. Vsakoletni obisk trume turistov zagotavljajo številne lepe plaže, še zlasti tista okoli Segeta, zahodno od Trogirja, in plaža v zalivu Saldun na severozahodu Čiova. Na območju je veliko hotelov, apartmajev, penzionov in kampov. Zaradi bližine letališča in dobrih povezav je priljubljena turistična destinacija tudi za turiste iz bolj oddaljenih krajev sveta.

Osnovne gospodarske dejavnosti mesta in okolice vključuje ladjedelništvo, predelavo tobaka, kmetijstvo, proizvodnjo zdravil in turizem. Škoda je le, da še delujoča ladjedelnica nekoliko kvari pogled na obalo severnega dela na otoku Čiovo.