Triplast – predstavitev podjetja

Triplast – predstavitev podjetja

Val 197

Y, ki je objadral svet

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec, Zlatko Jerovšek

Že dlje časa se sprašujem, kako so se nekdaj v Sloveniji gradile jadrnice in kako so večji in malo manjši »mojstri« prišli do svojega lastnega in sanjskega plovila. Koliko lastnega truda in angažiranja je bilo potrebno vložiti in koliko časa je bilo potrebnega, da so se posamezniki odločili za nakup trupa ali kot temu strokovno rečemo kit izvedbe? Da bi dobil odgovore iz prve roke, sem se odpravil v podjetje Triplast, kjer se z dejavnostjo gradnje plovil ukvarjajo že več kot 30 let. Gospod Anton Novak, lastnik podjetja Triplast v Pirničah, me je sprejel v delovni obleki, kar mi je dalo takoj vedeti, da je vse, kar lahko vidimo kot končni izdelek, naredil z lastnimi rokami.

Brez bleščic in velikih besed sva izrekla nekaj prvih besed v hrupu in prahu delavnice, kjer pa ne izdelujejo le plovil. Skoraj dvourni pogovor in obisk pri Triplastu ter gospodu Antonu Novaku zagotovo ni bil dovolj, da bi izvedeli, kaj vse se je dogajalo v zadnjih 30 letih v navtiki. Podal pa mi je odgovore na vprašanja, ki niso bila povezana le s preteklostjo, saj Triplast ni nehal delovati in svoje zveste kupce še vedno zadovoljuje z izdelkom »made in Slovenia«. Izdelek sliši na ime Y (v angleški abecedi je to črka za -X).

Med pogovorom so se mi porajala številna vprašanja, a gospod Novak mi je, sicer neverbalno, namenil eno uro – čakalo ga je namreč delo. Svoje zapiske in občutke bom tako na kratko strnil v predstavitev butične navtične proizvodnje, ki je preživela vse krize.

Kriza daje moč

 Vse se je začelo iz krize, a niti ne toliko v finančnem smislu, temveč iz krize, kako zgraditi lastno jadrnico. To »krizo« so občutili mnogi Slovenci v začetku 90. let, ko so želeli preživljati svoje počitnice kot premožni tujci na lastnem plovilu. Svoja plovila so praviloma pripeljali na Jadransko obalo in uživali v njenih lepotah in raznolikosti. Ta prelepa in razčlenjena obala kar kliče po raziskovanju in velike želje mnogih po lastnem plovilu so prinesle Triplastu posel, v katerem omenjeno podjetje vztraja še danes. Mnogi boste dejali, da ta segment samograditeljev ne obstaja več – moram vam povedati, da se pošteno motite. Je že res, da je danes ponudba novih in rabljenih plovil neprimerljiva s tisto v 90. letih, vendar si tudi danes vsi ne morejo privoščiti novega plovila ali si ga celo želijo sami zgraditi. In to so kupci, ki se oglasijo pri Triplastu in vprašajo za eno od »kit izvedb« ali célo jadrnico postopoma gradijo do določene faze, ki ji lahko rečemo podaljšana, kar v njihovih prostorih. Prednosti take gradnje je kar nekaj, od postopnega financiranja do plovila, narejenega po meri.

Zgodovina po osi Y

Podjetje Triplast deluje že od leta 1983, med njihovo področje dela pa poleg izdelave jadrnic Y in popravil vseh plovil sodi še predelava plastičnih mas in umetnih smol ter izdelkov iz armiranega poliestra. Kar se tiče navtičnega dela, ki predstavlja največje število izdelanih projektov v letih 85 in 86, se je vse začelo z legendarno Y-33. Teh modelov že dolgo ne izdelujejo več, čeprav so vsega skupaj zgradili več kot 100 primerkov. Nov veter in novi izzivi so privabili slovensko znanje mladega navtičnega arhitekta Marka Paša. Tako je nastal projekt Y-999, manj kot deset metrov dolga jadrnica, ki je luč sveta ugledala v letu 1996. Zaradi svoje primernosti, udobja in hitrosti je našla svoje lastnike tudi zunaj slovenskih meja in v Triplastovem portfelju z več kakor 90 prodanimi primerki postala pravi hit. Sledili sta še Y-40, ki je primerna tudi za čarter, saj nudi tri ali štirikabinsko različico, in Y-37 (leta 2009), ki je združila najboljše lastnosti zadnjih dveh predstavnic ter ponudila še mnogo drugih rešitev. Pod zadnja dva modela se je podpisal Andrej Justin, ki je poznan predvsem po svojih hitrih jadrnicah in projektu RC 44, ki ga je izpeljal skupaj z znanim jadralcem Russelom Coutssom.

Več si lahko preberete v 197. št. revije Val navtika.