Trimanje glavnega jadra

Trimanje glavnega jadra

Val 148
AVTOR Toš Skrt Golja
FOTO Toš Skrt Golja

Tokrat se bomo srečali s temo, ki je jadralcu verjetno največji izziv – trimanjem jader. Vemo, da je za doseganje najboljših rezultatov potrebnih več dejanj, med katere sodi tudi dober trim jader, katera so motor jadrnice. Pri avtomobilističnih športih je zelo pomembno, ali imamo hiter ali počasen dirkalnik, katerega nadgradimo še z dobrim voznikom in formula za zmago je ustvarjena. Tako je tudi v jadranju. Prvotnega pomena pri doseganju rezultatov je hitrost, kajti le s hitro jadrnico lahko taktiziramo in pripeljemo do zmage. V nasprotnem primeru se s počasno jadrnico in vrhunskimi priznanimi krmarji in taktiki več kakor za solidno uvrstitev ne bomo borili. Ker pri One Design jadrnicah pride do izraza zlasti hitrost, lahko zaključim s stavkom: Najprej je potrebno biti hiter, da si lahko nato pameten.

Preden preidemo na samo trimanje, naj omenim, da je zelo važna najprej izbira primernih jader, kajti že tu se večkrat pojavi dilema, zlasti pri jadrnicah z možnostjo menjave prednjih jader. Nekaterim se ta izbira sliši kot preprosta, vendar predpostavimo, da jadranje ni dvoranski šport, torej smo v pravem pomenu odvisni od vremenskih vplivov, na katere ne moremo vplivati in jih popolnoma predvideti. Zaradi teh dejavnikov je torej poglavitnega pomena pravilen izbor, predvidevanje in možnost menjave. Ko pravilno izberemo in razpnemo jadra, preidemo na trimanje.

Vsakdo, ki je že jadral, je slišal za škoto, karel, pa mogoče vang. Pri glavnem jadru imamo še možnost zategovanja (trima) po bazi jadra ali trim po bumu in cunningham. Osnovno vodilo trimanja je (vsaj pri vožnji v veter in v bok), da nastavimo vstopni rob jadra čim bolj paralelno s smerjo vetra, zato da nam jadra pri jamborju ne meče v nasprotno smer, torej prazni. Osnovna orientacija trima so tako imenovani moštrini. Moštrini so tisti rdeči trakci na zadnjem robu jadra, ki prosto plapolajo, na nekaterih večjih glavnih jadrih pa jih najdemo tudi po vsej površini. Vsak jadralec ima neko svoje mnenje glede teh moštrinov, vendar je osnova ta, da naj bi vsi lepo pravilno plapolali za jadrom in bili vidni ves čas, razen tistega na vrhu, ki naj bi bil viden 70 % časa. Seveda je veliko odvisno tudi od moči vetra. Osnovni trim opravljamo preko škote in karela.

Kako pravilno nastaviti jadra? Jadralski pregovor pravi: čim bolj nastavi vhod prednjih jader in izhod glavnega jadra. Zakaj izhod glavnega jadra? Če imamo izhodni, zadnji rob preveč odprt, izgubljamo porivno silo vetra in smo zato počasnejši, če pa izstop preveč zapremo, postane učinek vetra nagibni in ne porivni, torej se bomo samo nagibali in nikamor šli. Se mi je že zgodilo, da mi je kateri od prijateljev na jadranju rekel, ko smo šli počasi; ja, pa zategni škoto, pa bo! Ne smemo pozabiti, škota ni enako kakor plin pri avtu! Torej ne pretiravajmo z zategovanjem le-te.

Pri glavnem jadru poznamo več nastavitev, in sicer: trim po sprednjem robu, trim po spodnjem robu ali bazi, trim zadnjega roba, manjšanje, večanje in pomik trebuha (globine). Vse to dosežemo z zategovanjem ali spuščanjem prej omenjenih vrvi in zadnje pripone.Škota: z njo kot z glavno vrvjo se med jadranjem ukvarjamo največ časa. Škota v resnici spušča ali zateguje bum v vodoravni in navpični in vertikalni smeri. Bistvo škote torej ni samo fini trim, vendar tudi nastavitev buma na želeni položaj, kajti, ko jo spustimo, se odpre tudi zadnji rob, česar si ne želimo vedno.