Trije novi državni rekordi v prostem potapljanju

Trije novi državni rekordi v prostem potapljanju

Kar trije novi državni rekordi so bili postavljeni v sklopu dveh tekmovanj v Beogradu in Innsbrucku. Andrej Ropret in Neža Čeč sta v statični apnei postavila nove mejnike na 9min 3s ter 5min 48s, medtem ko je Samo Jeranko s 180m izboljšal rekord v dinamični apnei brez plavuti.

Uvod v novo tekmovalno sezono za slovenske proste potapljače že tradicionalno predstavljata tekmovanji v Beogradu in Innsbrucku. Sobotnega dogodka v Srbiji se je udeležilo 35 tekmovalcev med katerimi je bilo 10 slovenskih prostih potapljačev. Izjemen rezultat v statični apnei je dosegel kranjčan Andrej Ropret, ki je za tri sekunde kot prvi slovenec presegel magično mejo devetih minut. S tem je svojo prejšnjo najboljšo znamko iz leta 2017 izboljšal za enajst sekund in zasedel drugo mesto za Hrvatom Veljanom Zankijem. Andrej, sicer specialist za bazenske discipline in aktualni svetovni podprvak v dinamični apnei se v naslednjih dneh odpravlja v Dubaj na najbolj prestižno tekmovanje v statični apnei, ki ga v spomin na stare običaje organizira kraljeva družina.

Dan zatem je v Avstriji potekal 7. Tyrolean Apnea Cup, ki se ga je udeležilo 32 tekmovalcev iz osmih držav med njimi tudi trije Slovenci. Neža Čeč si je v svoji paradni bazenski disciplini priborila zmago in z rezultatom 5min in 48s tudi nov državni rekord. Prejšnja najboljša znamka je bila od leta 2017 v lasti Alenke Artnik. Za še tretji rekord v minulem vikendu pa je poskrbel Samo Jeranko v dinamični apnei brez plavuti, kjer si je zmago in nov državni rekord priboril z rezultatom 180m. Prejšnjo znamko Andrej Ropreta je izboljšal za štiri metre.

Čeč in Jeranko v drugem delu sezone načrtujeta nastop na svetovnem globinskem prvenstvu, Ropret pa na svetovnem bazenskem prvenstvu. 16. marca pa lahko spremljate tudi slovensko državno prvenstvo v Mariboru.